Gå til innhold
Arkivverket

Hvordan søker jeg etter aner i Sverige? - info og tips.


Leif B. Mathiesen
 Del

Recommended Posts

Jeg noen forfedre som kommer fra Sverige. I den forbindels la jeg inn en forespørsel.

http://forum.arkivve...-hans-forfedre/

 

Jeg har omtrent ingen erfaring om søk etter aner i Sverige.

Derfor lager jeg dette emne hvor jeg ønsker at alle kommer med tips og info.

Jeg antar det er er flere som meg og som er interessert

 

Jeg kopierer over informasjonen jeg allerede har fått. (Litt redigert)

Tja, min erfaring er at Anbytarforum er rimelig slappe greier. Noen får svar, de fleste ikke. Når det gjelder svenske forhold, tror jeg at dette forumet er å foretrekke, her finnes mange ekstreme racere (jeg er ikke blant dem).

Hvis du velger et abonnement, i for eksempel i AD, får du tilgang til kirkebøkene, inkludert husforørene, alle skifeprotokollene (boupptäckningar) og militære ruller.

 

Leif,

Jeg vil også anbefale et abonemang på AD, for der finner du utrolig mye bra info. Husforhørene har også ofte mye kommentarer som ofte er nyttige.

Mvh, Morten Nasch Sandvold

 

Vurderer du å kjøpe et abbonnement, så undersøk litt på sidene til http://www.arkivdigital.se/ og http://www.svar.ra.se/. Jeg bruker de begge og er godt fornøyd med begge. Kan lønne seg å se hva de har for de stedene du er interessert i. De tilbyr litt ulikt.

Kirkebøker og husforhør/forsamlingsbøker tilbyr de nok ganske likt, men det er faktisk forskjeller, du finner nok mer opp mot i dag på svar.

Svar har også folketellinger 1880-1890 og 1900 som er komplette for sverige. 1910 tellingen er ikke kompeltt enda. Så har de litt 1860 og 1870 telling for et par nordlige län.

Bouppteckninger har vel begge, men min erfaring er at de på svar fortsetter lenger mot i dag enn hva de gjør på ad.

En del andre databaser på svar som ikke finnes på ad, f.eks frigitte straffarbetsfångar, krigsarkivets portrettarkiv og en del mer.

Det er fler forskjeller, også i brukervennlighet. Jeg synes nok personlig at Ad er enklere å bruke.

På ad er det en del ganger i året gratishelger, hvor du kan orientere deg litt om du lurer. Begge steder har også til tider tilbud på abbonnementer.

Min helt private oppfatning er at det er langt enklere å følge en familie i Sverige enn i Norge. Det er nok først og fremst takket være husforhør og forsamlingsbøker, men også noen fine cd'er/databaser som er å få kjøpt.

Her på forumet får man nok god hjelp i Svenske spørsmål tror jeg, men så er det det med gleden av å sitte med dette og finne sine, vi skal ikke glemme den.

 

Håper det er flere som kan gi tips og info.

 

Jeg kan bidra med ett utmerket kart for søk i Sverige.

http://kartor.eniro.se/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vil anbefale et abonemang på Arkiv Digital (en behøver ikke kjøpe for et helt år), og søke i Husforhörlegdene som er konstante folketellinger, og de inneholder utrolig mye innformasjon. Da blir det lettere å søke i fødsels, døds og vigselsbøker. Tenk om vi hadde slike husforhør her i Norge også - da hadde vi spart mye tid på å lete.

 

Ang. Anbrytarforum, så er min erfaring at det er lite svar å få - det er slettes ikke slik som her i Norge. Men da det er sagt så vet jeg også at det er mange svensker som har problemer med det norske språket. Har selv slektninger i Värmland som ikke forstår norsk.

 

Vi er heldige her i Norge der arkivtjenesten er gratis - da blir også slektforskermiljøet større.

 

Ps. Gjennom Arkiv Digital er det også mange Cd`r å få kjøpt som inneholder mye innformasjon.

 

Mvh, Morten Nasch Sandvold

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å søke i Sverige kan det sies mye om . Jeg er av de som mener at det er langt enklere enn i Norge. Kirkebøkene blir likt. Den store forskjellen er nok først og fremst husforhør/forsamlingsbok, som setter oss i stand til å følge et menneske eller en familie i hele sitt liv, om de ble værende i Sverige da. Det er like tilgjengelig i Sverige, men det er ikke gratis. Det meste er det abbonnementer, men det finnes også gode sider som er fritt tilgjengelig.

 

Om man tegner et abbonnement og i tillegg er villig til å kjøpe et dataprogram eller to så har man mange muligheter.

Husforhørene går i perioder på 5-10 år og noen ganger mer. De enkelte husforhørene er sortert alfabetisk etter bosteder, ofte med register over bostedene først. I husforhørene finner man mye verdifull informasjon på et sted, som man kanskje ikke finner andre steder, og i allefall ikke uten mye leting.

 

Noe annet er bouppteckninger. Når man dør så foretas det en bouppteckning som er en nedtegnelse på alt hva man eier og alt hva man har i gjeld. Dette gir oss en mulighet til å forestille oss hvordan de levde og hadde det. I tillegg noteres arvingene og deres bosted, ofte med notat om de er døde.

 

Kirkebøker, husforhør, bouppteckninger og masse mer finnes på http://www.genline.se/ http://www.svar.ra.se/ og http://www.arkivdigital.se/ . Det er abbonnementer på de alle. Dehar mye likt og gir også litt forskjellige materiale, det er forskjeller i kvalitet og brukervennlighet.

 

Folketellinger 1880-1890 og 1900 er komplette for Sverige. 1910 er ikke komplette enda. Det tilbys telling for 1860/1870 for et par nordlige län. Folketellingene er i abbonnementet hos http://www.svar.ra.se/ .De enkelte stedene tilbyr også mye annet. Ta gjerne og se hva de tilbyr før du bestemmer deg.

 

Folketellinger er å få kjøpt på cd noen steder, et eks: http://shop.genealogi.se/shop/ Man får også kjøpt folketellinger på cd for f.eks 1970-1980 osv. De selger også mye annet nyttig i dataprogrammer og bøker. F.eks Sveriges dødbok, Emibas og mye mye mer.

 

Sveriges släktsforskar förbund http://www.genealogi.se/ mye fint å finne der.

 

Andre nyttige lenker:

 

http://emiweb.eu/EmiWeb/showlogin.x

 

http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&filnamn=If01001812&spraak=n&metanr=2952

 

Digitaliserte svenske dagstidningar http://magasin.kb.se/searchinterface/search_newspaper.jsp

 

http://minnen.sundsvall.se/2.4d2afea2109b998b96080000.html

 

Stockholms stadsarkiv. Rotemannsarkivet er fine greier http://www.ssa.stockholm.se/Anvand-arkiven/Folkbokforing-och-mantalsskrivning/Rotemansarkivet/

 

Søkeside http://www.slaktdata.org/index.php/regsearch

 

Søkeside for sør Sverige http://ddss.nu/(S(yh5rqvaq01nyut55m2xvlw45))/swedish/default.aspx

 

Gratis 1890 telling for noen få län http://www2.foark.umu.se/folk/

 

En hembygdsforening – kan være mye fint å hente der. http://www.hembygd.se/

 

Dette var noen få sider, men det er nok masse jeg har glemt, det går jo an å legge inn mer etter hvert. Andre her har sikkert også en del å legge til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

At det er enklere å søke slekt i Sverige er mildt sagt, jeg synes det er klasseforskjell, først og fremst på grunn av husforhørene.

 

Jeg takker min Gud hver kveld for at jeg er ca 63 % svensk av blodet, den prosenten øker stadig etterhvert som jeg kommer videre bakover, det har vært en jevn og stri strøm av svenske innflyttere til Aremark gjennom alle tider. Dermed kan jeg boltre meg i husforhør og bouppteckningar og få unike nærbilder av mine forfedre og formødre.

 

Et lite eksempel: En av mine aner, en ung dame i Värmland på 1820-30 tallet, tjenestejente, er registret flyttet sju ganger i løpet av ti år mellom forskjellige gårder i samme prestegjeld.

 

Hva kan norske kirkebøker stille opp mot det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tar med noen lenker til jeg:

 

http://www.dis.se/ Dis sverige

 

http://soldat.dis.se/index.php Sentrala soldatregisteret

 

http://www.arkivnamnden.org/ Regionarkivet (gøteborg)

 

http://hem.fyristorg.com/bohusgen/

 

http://www.bildgalleriet.org/

 

http://trekilen.com/

 

Tok med denne i forrige innlegg, men tar den med igjen http://www.genealogi.se/ Bruk litt tid på siden. Det er mye å finne. Se helt ytterst til venstre bl.a nesten nederst på siden, under sökfunktioner finns: databaser og stora slektsøk. Under de er det mye fine lenker. Se også litt lenger opp, under: läsorsidor. Der er det også mye.

 

 

Og enda er det sikkert mange lenker som kunne vært tatt med. Det får i såfall komme etterhvert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er merkelig att så få i Norge kjenner til Släktdata. Jeg ser att Anne Lene har den med på sin liste, men det er sjelden noen forklarer att dette er faktisk gratis. Inneholdet er transkriberte kirkebøker og annet fra deler av Sverige. Alt er skrevet av av frivillige og er utlagt, dels som en søkbar database, men også som datafiler. Jeg har hatt mye glede av Excel filer som jeg åpner i LibreOffice og sorterer for å finne personer på gårder, med lignende navn etc. Jeg anbefaler å gå inn på siden slaktdata.org og lese litt om foreningen før en hopper inn i søket som Anne Lenes lenke går til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er merkelig att så få i Norge kjenner til Släktdata. Jeg ser att Anne Lene har den med på sin liste, men det er sjelden noen forklarer att dette er faktisk gratis. Inneholdet er transkriberte kirkebøker og annet fra deler av Sverige. Alt er skrevet av av frivillige og er utlagt, dels som en søkbar database, men også som datafiler. Jeg har hatt mye glede av Excel filer som jeg åpner i LibreOffice og sorterer for å finne personer på gårder, med lignende navn etc. Jeg anbefaler å gå inn på siden slaktdata.org og lese litt om foreningen før en hopper inn i søket som Anne Lenes lenke går til.

 

Helt enig med Niels. Släktdata er en flott siden. Selv bruker jeg den utrolig mye.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje litt off topic (som det jo heter på godt norsk ;) ), men: Har noen tips om svenske nettsteder hvor man kan søke etter nålevende (svenske) slektninger? Som for eksempel forum, ca. tilsvarende dette, altså Digitalarkivets?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja. For det første så er det folketellinger i Sverige som er langt nyere enn hva man får tilgang til her i Norge. De er å få kjøpt på Cd. Jeg har 1980 tellingen, om det er noe du tror jeg kan søke etter for deg, så send meg gjerne en pm.

 

Så har du anbytarforum http://aforum.genealogi.se/discus/ Her er det mer inndelt i områder og emner enn hva vi er vant med på brukarforumet. Vet du hvor i landet det er snakk om, så se under landskap og let deg videre derfra. Mange mener at det er langt vanskeligere å få hjelp der enn på brukarforumet her. Men min erfaring er at det er veldig forskjeller. Er nok litt avhengig av "aktive ildsjeler" i de forskjellige områder, og er det ikke det så kan det være litt tregt. Du må registrere deg for å ta det i bruk.

 

Så har du http://www.eniro.se/ f.eks som er en telefonkatalog.

 

Det var i allefall et par steder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Aktive ildsjeler", det er det massevis av på Anbytarforum, de overvåker sitt område og kaster seg over det de vet noe om. Men de mister masse ting som foregår rundt omkring og som de kunnet ha bidratt i. Det skyldes denne håpløse inndelingen i geografiske områder som også DIS har.

 

Da er det mye bedre her hos oss, der temaene kommer hulter i bulter og vi har full oversikt over status og kan velge det som virker interessant ut fra trådtittelen, uavhengig av geografi. Så er det dette med missvisende og ufullstendige trådttitler da. Hva sies om "En utfordring for alle"?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, og i de områdene hvor disse ildsjelene er, så er det faktisk stor aktivitet og god hjelp å få. Det er ikke mindre hjelpsomhet på anbytarfoorum enn her på brukarfoumet. Masse dyktige folk som gjerne hjelper, men det blir litt mer skjult bak all denne inndelingen. De følger med og bidrar i "sitt område"

.

Det har vært diskutert masse frem og tilbake med slik inndeling her opp gjennom årene også. Min erfraing fra anbytarforum er at det som Cai sier. Det blir litt håpløst. Men det er meninger og egne erfaringer. Det er sikkert også folk som synes det er mye bedre. Sånn er det jo alltid. Nei konseptet til brukarforumet er i mine øyne langt langt bedre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.