Gå til innhold
Arkivverket
Unni Bøyum Kluge

Mestersmed Per Langrusten (Peder Erlandsen), Heidal

Recommended Posts

Unni Bøyum Kluge

Jeg søker forfedre til Per Langrusten,f. 1704 d. 1788. Sitat Ivar Kleiven: Paa lag 1717 kom de ein Mann fraa Sydorp paa Fron uppi Heidalen og gjekk lydde etter Arbei'; han heitte Ellan, og åtte nok korkje Hus hell Heimsta.....Dette var altså far til den senere velkjente smeden Per Langrusten. Men det er også alt jeg vet med sikkerhet. Noen som vet mer?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Mari Lien

Fleire giftarmål innan slekta gjer at eg kan føre ætta mi i rett line attende til Per Langrusten fire gonger. Elles bur eg på garden som sonen hans, Erland, kjøpte i 1794. Det store spørsmålet har vore kvar Per L. kom frå, men vi vonar ein gong å koma over noko som gje oss svar. No meiner vi at han kom frå Skåbu, ut frå ein artikkel i Årbok for Gudbrandsdalen 1946. Der seier Johan Slåen, som ga klokkene til Skåbu-kyrkja, at Skåbu er heimbygda til Per L. Han visste det nok og kanskje var han av same ætta. Ei i grenda her, som ætta frå Heidal, og var født ca. 1860, skal ha fortalt at ætta hans Per kom åt Skåbu frå Ro i Heidal. Ein kjent historikar frå Skåbu,som eg for lenge sidan spurte etter dette, sa at det kom folk frå Ro åt Slåen i Skåbu. Så må eg seia at vi har enno ikkje sett på skoskatten 1711-12 for Skåbu. Kjerringa hans Per var frå Rudi i Heidal(meiner vi). Ho heitte Marit Østensdotter. Når Ivar Kleiven seier at Per "på slutten sat som ein velberga mann i Langrusten" seier framførdselskontrakta frå 1772 det annleis. Kan eg spørja om Du ættar frå Østen Pedersen (son til Per L.)som busette seg i Namdalen? Han fekk 14(?) born.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Unni Bøyum Kluge

Jeg trodde jeg svarte på dette? Ser ikke svaret nå, men leter fremdeles etter forbindelsen til Skåbu. Har du kommet lenger? :) Og nei, jeg er ikke i slekten, men Per Langrusten smidde låsen og nøkkelen til kirken vår, og vi prøver nå å lage mest mulig fyldige opplysningshefter om de ulike kunstnerne. Den forbindelsen Johan Slåen peker på skulle vært artig å finne!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.