Gå til innhold
Arkivverket

Hvordan ble Ingeborg, enke etter Kjell Såtvedt i Sandsvær, BU eier av odelsgods i Taranrød i Andebu og Nes i Sandar, VF? Sl. av 1500-/beg. av 1600-t.


Svein Arnolf Bjørndal
 Del

Recommended Posts

Kjell var bruker på Såtvedt fra senest 1595 (Bygningsskatten). Han nevnes der fortsatt i 1605, men innen 1612 var han avløst av sin enke Ingeborg. I landskatten 1618 er Ingeborg oppført med følgende jordegods:

I (Søndre) Såtvedt 15 lpd.

I Nordre Såtvedt 1 1/2 lpd.

I Bekkevar i Lardal 6 lpd.

I Kjerafiske i Lardal 1 fjerdings laks

I Nordre Eide i Lardal 4 lpd.

I Taranrød i Andebu 2 pd. smør 1 hud

I Nes i Andebu [se kommentar nedenfor!] 1 pd. smør. I 1618 skulle altså Ingeborg ha eid bl.a. 1 pd. smør i Nes i ANDEBU, og dette nevnes også i gårdshistorien for Andebu, men det står også at "man ikke hører noe mer om den parten". Det er kanskje ikke så rart, for i 1624 står Einar Kjellsen, "en dreng på Såtvedt", oppført med odel 1 bismerpund smør i Nes i SANDEHERRED (i dag Sandar i Vestfold). I gårdshistorien for Sandar står det under Nes østre noe som kanskje kan være interessant: I 1577 makeskifter Peder Iverssøn Jernskjegg på Fritsø Taranrød i Andebu og "en part" (1 bismerpund smør står det i Andebu-boka under Taranrød) i Nes i Sandar til Torkell Jonssønn og stebarn mot Rimstad i Kvelde. - Ingeborg eide jo også gods i Taranrød, og slekten kunne jo ha fått godset i Nes og Taranrød samtidig i 1577? Noen som kjenner noe videre til Torkell Jonssønn og hans stebarn og hvordan deres gods fra makeskiftet i 1577 synes å ha havnet på Såtvedt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen som kjenner noe videre til Torkell Jonssønn og hans stebarn og hvordan deres gods fra makeskiftet i 1577 synes å ha havnet på Såtvedt?

 

Torkjell Jonsson holdt i 1578 til på Lærum (Sande eller Våle), jf. denne herredagsdommen.

 

Det er noen flere forbindelser mellom Østre Nes i Sandar og Sandsvær; en del personer i Sandsvær eide i 1624 parter i Østre Nes. Disse partene må sannsynligvis sees i sammenheng med et skifte på Østre Nes i 1590.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar! Jeg har kikket litt på ekstraktet av skiftet fra 1690 i Sandeherredboka, men bortsett fra Nes med Oksaas, ser det ut til at det var helt andre gårdparter som ble skiftet den gang, enn det som nevnes som Ingeborg Såtvedts jordegods i 1618. Det er vel kanskje ikke så enkelt å komme videre med dette, hvis kildene mangler.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...

Hei!

 

Jeg ble først oppmerksom på denne tråden idag. 1577-diplomet opplyser også om vergen til de nevnte stebarna, en viss Eivind Hallvordsson fra Bølum [i Sande] som var farbror til barna. Dette indikerer at stebarna kan være barn av en viss Tore/Tord Halvordsson som er nevnt i forbindelse med en part i en kvernfoss i Bølum som var til skifte på Ekeberg [i Sande] i 1564, hvor den andre parten i skifte var en viss Eivind Borge(n). Sistnevnte bør ut ifra sammehengen være identisk med «vår» Eivind Hallvordsson på Bølum i 1577. Kvernfossen fulgte Eivind Hallvordssons etterkommer og dukker blant annet opp på skiftet etter den tidligere lensmann Hallvord Eivindsson Bølum og Helga Amundsdotter i 1654.

 

Det er mer å utrede om denne kretsen i Sande på 1500-tallet, skjønt jordepartene i 1577-makeskiftet er fortsatt ikke forklart godt nok med tanke på den mulige forbindelsen til Ingeborg Såtvedt i 1618. Jeg er fortsatt ikke helt overbevist om at det skal være snakk om Østre Nes i Sandeherred.

 

Den omtalte Torkjell Jonsson opptrådte også i juni 1574 (Niels Stub) i en disputt mot Ivar på Store Sundby på Hurum om et jorde mellom Rødbygårdene. Jeg holder det for sannsynlig at Torkjell Jonsson kan være fra en av de fire Lærum-gårdene i Sande. Oppkallingsmessig finner vi en interessant Jon Herbrandsson (n. 1513-1538+) med etterslekt på Vestre og Mellom Lærum.

 

Mvh Are

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Det er kanskje ingen som har jobbet mer med den Sande-forbindelsen jeg omtalte i begynnelsen av februar?

 

mvh Are

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.