Gå til innhold
Arkivverket
Knut Helge Olsen

Carolus Olsen, FT 1801, Ballesvig, Torsken. Hvilken relasjon?

Recommended Posts

Knut Helge Olsen

Hei!

 

I FT 1801 for garden Ballesvig i Torsken, er Carolus Olsen (15) anført som stifsøn til Friderich Erichsen og Barbro Rasmusdatter.

 

http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/WebCens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=f1801&gardpostnr=56564&personpostnr=861084&merk=861084#ovre

 

Vi ser og at Friderich er i sitt andre ekteskap og Barbro er i sitt første ekteskap.

 

Er Carolus da barnet til Friderich sin første kone, og er det riktig å anta at denne konen har vært gift før med en Ole?

 

Mvh.

Knut H

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Inge Nygård

Ja, det virker sannsynlig at Carolus var sønn av en Ole og Fridrichs første kone. Men vær oppmerksom på at de andre barna ikke nødvendigvis alle var Fridrich og Barbros felles barn. Det var kun to år mellom Carolus og 13-åringen Ole. Det er trolig at Ole var fra Fridrichs første ekteskap, og at han var oppkalt etter konas forrige ektemann. Det står riktignok at Ole er "Deres rette børn", men i denne sammenhengen tror jeg ikke at spinnesiden ble noe særlig vektlagt.

 

Men man kan jo sjekke antagelsene opp mot kildene. Det er riktignok dårlig med kilder fra Torsken (på grunn av brann), men "heldigvis" ble Fridrich og Barbro/Barbara trolovet og gift i Bjarkøy!

 

Trolovelsen nederst på høyre side: http://www.arkivverk...y&idx_side=-156

Vielsen var 14.11.1791 (venstre side): http://www.arkivverk...y&idx_side=-157

 

Ellers kan man jo finne skifter som gir gode opplysninger, som for eks. skiftet etter Karen Kirstina Michelsdtr., som benevnes "hustrue til Frederich Erichsen Ballesviig". Skiftet er riktignok datert lenge etter at Fridrich var gift på nytt: http://arkivverket.n..._read/25027/90/

 

Man kan også finne et skifte fra januar 1787 etter Ole Hansen Schagland. Han etterlot seg enken Kirstine Michelsdtr. og to små barn, bl.a. sønnen Carolus Olsen som var 12 uker gammel: http://arkivverket.n...read/25026/239/

Jeg tror dette kan være den samme Carolus som ble kalt Fridrichs stesønn i 1801.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Knut Helge Olsen

Takker så mye Inge! Dette var oppløftende.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.