Gå til innhold
Arkivverket

Sveinung Sveinungsen Vreim - skifte 23 jan 1677 Nedre Telem


Arne Kjetil Andersen
 Del

Recommended Posts

Det står berre at han for kort tid Siden Ved døden Ehr afgangen.

 

Næraste familie er Hans Effterlatte quinde Berte Suenungsdatter och Hans Arfuinger.

 

Skiftet vart kunngjort frå preikestolen i Heen(?) Kiercke - 14. januar, så kreditorane kunne melde seg.

 

Eg finn ikkje born etter Sveinung, men derimot vert det for ei Thore Haldvorsdatter lagt fram eit skiftebrev dagsett 19.9.1662 på Sunsteby, kor det gjekk fram at farsarven hennar etter Haldvor Sønstebø skulle stå hjå mor hennar i hennar enkestand, og sidan vart ståande hjå Sveinung då han gifta seg med mor hennar (Berte), og no meinte slekta og venene hennar (Tora) at farsarven hennar burde takast ut (115 riksdalar, 3 mark og 18 skilling). Elles er det nemnt fordringshavarar og at Tora skulle ha heile innbuet, samt at frendane hennar skulle rette krav til arvingane etter ein Peder Nilssen, som seinare ser ut til å ha teke ein hest av buet etter at Sveinung gjekk bort - skulda hans til buet vart sett til 54 riksdalar og 16 skilling, som Tora sine verjer laut krevja honom/arvingane hans for sine resterande 50 riksdalar og 10 skilling. Elles er jordegodset etter faren Halvor nemnt, i Sønstebø og Vefald, som vart ståande som pant grunna gjeld.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan det stå Scheen Kiercke tror du, Atle?

 

Det har nok Else rett i. Blekket er svakt i begynnelsen av ordet, men man kan ane en sch-kombinasjon.

 

Sveinung Sveinungsens arvinger navngis altså ikke, og årsaken synes ganske enkelt å være at gjelda var så mye større enn eiendelene. Sveinungs eiendeler ble taksert til 65 rd 3 ort 8 skilling, men Tora Halvorsdatters farsarv alene utgjorde 115 rd 3 ort 18 skilling, og enda var det flere gjeldsposter. Dermed var det åpenbart for alle at det ikke ville bli noe igjen til deling mellom Sveinungs enke og arvinger, og så har ikke skriveren tatt bryet med å navngi arvingene.

 

Dermed kan vi ikke ut fra skiftet vite om Sveinung Sveinungsen hadde livsarvinger (barn, barnebarn osv.), eller om hans arvinger var utarvinger. Om Sveinung hadde barn, kan vi heller ikke ut fra skiftet vite om enka Berte Sveinungsdatter var deres mor, eller om barna var fra et tidligere ekteskap.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.