Gå til innhold
Arkivverket
Morten Nasch Sandvold

Erik Valsjön, helshugget på Hernes i Elverum 1728

Recommended Posts

Morten Nasch Sandvold

Han Piegel og hans kone Lisa Monsdatter hadde på ei reise i Sverige overnattet hos Erik Valsjön i Dalarna i Sverige. Da de reiste videre hadde de kommet over hesten til Erik som de stjal med seg. Ved Galåsen i Trysil ble de overfalt av tre menn, og Hans ble skutt, men hans kone Lisa klarte å rømme.

 

Det viste seg siden at Erik Valsjön hadde kommet til Trysil for å få hjelp til å fange hestetyvene - og Halvor Halvorsen Hagen og Even Audensen Sætre ble med på Jakta. Halvor og Even ble dømt til fengselsstraffer, men Erik hadde før dette reist tilbake til Sverige, og han ble ikke utlevert før i september 1727. Han ble i 1728 dømt til halshugging, som ble fullbyrdet på Hernes i Elverum samme året.

 

Er det noen som veit hvem denne Erik Valsjön var?

 

På 1790-tallet var det en Samuel Eriksen som var født ca. 1765 i Valsjön i Dalarna, som rotet litt med damene i Trysil. Han ble til slutt gift med Helene Henriksdatter Kuosmainen født 1755 i Tørberget i Trysil, død 01.03.1835 på Halmø i Nord Trøndelag. Samuel døde 17.07.1734 på Halmø. Dette paret var i Verdalen i 1801.

 

Noen har fortalt meg at Samuels far var en Erik Eriksen Valsjön, og at denne Erik Valsjön som ble halshugget i Hernes i 1728 var Samuels bestefar, men dette har jeg aldri funnet ut av.

 

Er det noen som veit noe om det finnet et slektskap her?

 

Dette er bare essensen i denne saken - det er flere folk som er innblandet i rettsaken, men føler ikke det har noe med å få identifisert denne Erik Valsjön.

 

Ps. Har hatt et abonemang på Arkiv digital i Sverige som gikk ut i august - spørs om en må tegne et nytt............

 

Mvh, Morten Nasch Sandvold

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.