Gå til innhold
Arkivverket

Kapring av D/S Thorunn 16-19 mai 1917? Kaptein Leif Puntervold.


Maria Puntervold Dale
 Del

Recommended Posts

1917

D/S Thorunn av Bergen blev kapret 16de mai. Skibet var netop nybygget i Larvik og skulde nordover i kystfart med høi fra Oslo for den norske stat, foreløbig til Beian. Da dette var et helt indenriksk anliggende hadde man ikke været nøie med papirene. Til fører var ansat en ung styrmand uten skippercertifikat. I Langesundsfjorden blev han stanset av en ubåt som satte to be væbnede mand ombord. Og disse førte «Thorunn» til Stettin midt for øinene på to norske torpedobåter, som forgjæves hævdet at skibet ikke var 3 kvartmil av land, da det blev stoppet. Norsk tålmodighet var nu spændt til det ytterste. Og som en utløsning blev der gjort vældig stas av føreren, da han vendte hjem fra Stettin. Bl. a. fik han guldur. Det tør dog være, at de to norske marineofficerer, som var situationens herrer, men hadde ordre til at undgå fiendtligheter, gjennemgik større sindslidelser i den saken.

 

Finnes det mer informasjon om denne hendelsen? Det er min oldefar Kaptein Leif Puntervold f. 24 Mai 1886 som mottok det gulluret. Har et lite avisutklipp der det står at kapringen fant sted 19 mai. (se bilde) I artikkelen jeg fant over her, så står det 16 Mai.

Kan noe hjelpe?

post-4963-0-11497500-1381405928_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I følge sjøforklaringen som ble holdt – kom det der frem at bergensdamperen «Thorunn» ble kapret i Langesundsfjorden om ettermiddagen den 16.05.1917. Fra Norsk side var da Holtan, Hellesen og Worsøe samt skipsinspektør Wettergreen. For Tysk side stilte løytnant Walter Schmidt. Forklaringen ble innledet med at kaptein Leif Puntervold (31 år) forklarte seg og kom med en inngående redegjørelse for hva som skjedde etter at de første skuddene hadde falt.

 

ap-01.jpg

ap-02.jpg

 

Fortsettelse fra dag 2:

 

ap-03.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.