Gå til innhold
Arkivverket

Warberg/Schøller aner


Guttorm Flygel
 Del

Recommended Posts

Hei. Kjenner noen her til anerekka til Rasmus Arvesen Warberg? Han var født 1630 i Trondheim og døde 1677 i Trondenes. Rasmus var gift med Anne Hansdatter Nysted født 1645 i Trondheim og døde 1711 i Tovik i Skånland. Rasmus var sønn av en dansk kjøpmann (Arve Torbergsen Warberg) i Trondheim. Rasmus kom til Trondenes som personellkappelan hos visepastoren Ole Feld (Olaus Feldius). Senere ble han selv visepastor.

Rasmus Arvesen Warberg deponerte fra Trondheim immatrikulert ved København universitet 3.nov. 1651 under navnet Erasmus Arvoni. I hans kallsbrev til kapellan i 1665 heter det at han hadde vært kapellan i Hitterøen i et år. Da visepastoren til Trondenes, Ole Feld, i 1666 skulle foreta en reise til Bergen ba han sin "Hæderlige og kiere medbroder Herr Rasmus Arfvedsen" om å lage et nytt mantall for Trondenes. Og i presten Feld`s fravær forfattet han dette og undertegnet seg 6.aug. 1666: Rasmus Arffvedson. Et noe defekt segl fins der også. En tid senere (ca 1670) ble han selv visepastor i Trondenes og ble der til sin død.

Prestestillingen i Trondenes var sikkert et meget ettertraktet embede. Biskopen (som tillike var den offisielle sogneprest) satt i Trondheim og en må gå ut fra at han hadde delegert en temmelig stor myndighet til sin visepastor. En stor del skattepenger fra fiskeriene gikk til presten. Videre skulle prestegården på Trondenes avleveres med følgende fast utstyr: 26 melkekuer, 2 sauer, 1 lam, foruten en del fast husgeråd.Til prestegården lå dessuten gjennom hele 1600-tallet ødeplassene Kulseng, Nygård, Hesthagan, og Arnøya som tildels ble drevet av husmenn. Skal visstnok være Schøller i hans anerekke. Kjenner noen her til anerekka til Rasmus? Mvh Guttorm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Foreldrene til Rasmus Arvesen Warberg har jeg som Arvid ( Arve ) Torbersen, Warberg. Født 1584, død ca. 1650. Gift med NN Schøller.

Arvid var gift med søsterdatteren til Eylert Christophersen Scøller, f. 1584 i Danmark.

Eylert døde i 1628 på en reise i Varberg, og enken Maren ga 50 rdlr. til de fattige for å få føre ham hjem til Trondheim.

Summen ble ikke utbetalt kontant, men ble stående som pant i gården.

12. november 1631 utstedte så Arvid Torbersen en pantobligasjon til de fattige for pengene, ganske sikkert ved overtagelsen av eiendommen.

Det sies uttrykkelig at summen er de 50 rdl. som Maren: salige Eyler Christophersens, som var Arvids hustrus morbror, ga for å få bevilget å føre mannens lik hjem.

 

Dette fra boken: Trondheim før Cicignon, Trondheim 1951, av Henry Berge. Side. 271-272.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.