Gå til innhold
Arkivverket

Anders Andersson Bagstad frå Romedal (1847-1935) - til Amerika i 1870 - opphavet hans? - kvar budde foreldri hans?


Lars E. Øyane
 Del

Recommended Posts

Ifølgje kyrkjeboki for Vallset (Tomter) sokn i Romedal, utvandra Anders Andersson Storhofseiget, fødd 19.6.1847, til Amerika i 1870 (http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=6028&idx_id=6028&uid=ny&idx_side=-283).

 

Denne Anders var son av husmann Anders Anstenson og kona Anna Pedersdotter i Storhofseiget (http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=8850&idx_id=8850&uid=ny&idx_side=-9).

 

Anders og Anna gifte seg i Romedal 1.9.1841, og her går det fram at Anders var frå Helgåsen, medan Anna var frå Forberget (http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=9111&idx_id=9111&uid=ny&idx_side=-208).

 

I 1865 budde denne huslyden på plassen Brænden nedre, som visstnok var plass under Opsal i Romedal (http://www.rhd.uit.no/folketellinger/ftliste.aspx?ft=1865&knr=0416&kenr=008&bnr=0014&lnr=000).

 

So vidt eg kan tolka dette, var Anders Andersson fødd i Storhofseiget, men voks opp i Opsaleiget på plassen Brænden nedre.

 

MEN, i Amerika tok Anders namnet ANDREW A. BAGSTAD! Eg ser det finst òg ein gard Bakstad i Romedal, men eg kan ikkje sjå at denne huslyden hadde noki tilknytting til den garden.

 

Er det nokon med lokal kunnskap om Romedal og ætter derifrå som kan oppklara dette for meg? Finst det ei logisk forklaring på ættenamnet BAGSTAD i Amerika?

 

Eg takkar so mykje på førehand for alle gode tips!

 

Med venleg helsing,

 

Lars E. Øyane

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bakstad, Oppsal og Storhov er nabogårder i Vallset, og de ligger ikke så langt unna Tangen. Forklaringen er antakelig den at Anders har vært i tjeneste på Bakstad rett før han dro til Amerika.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hjarteleg takk til Tony for interessant innlegg. Forklaringi di høyrest rimeleg ut, men eg har oppdaga at ogso FORELDRI nytta Bagstad-namnet etter at dei utvandra til Amerika. So eg stusser...

 

Med venleg helsing,

 

Lars E. Øyane

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.