Gå til innhold
Arkivverket

Juveler Herman Coldbjørnsen Øiseth underslag?


Dag Jarnøy
 Del

Recommended Posts

Herman Coldbjørnsen Øiseth f. 1808 kom til Christiania og ble en aktet juveler, leder av gullsmedlauget, laget Norges eneste arvefyrstekrone i 1846 og eide en bygård. Så blir han kalt inn til gullsmedlauget grunnet en klage, han sier opp sitt borgerskap og forlater byen i 1849. (Noen har nevnt at han tok med alle pengene i det minste en stor pokal fra lauget). Han kommer tilbake i 1857 med tittel malt og brennevinskontrollør. Hvor var han i disse årene. Noen har nevnt Moss. Forslag til steder å lete? Han ble gift i 1845, kjøpte en bygård hovedsakelig gitt han av svigemor. Kona Jacobine Wilhelmine Andersen bodde i denne bygården i Nedre Slottsgate. Herman dør der i 1881. Kona dør i 1897, de hadde ikke barn sammen, en pleiedatter arver mesteparten. (Herman hadde et par barn utenfor ekteskap med Anne Marie Andersdatter, kalt Anne Brannfjell, kjent signekone og helbrederske. Finnes det noe om borgerskap, når man får det og ved oppsigelse?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for info. Det som er spennende er at han ble rapportert til Magistraten, som ba gullsmedlauget irettesette han i 1849. Mulig han sier fra seg borgerskap frivillig i 1851. Men det sies at har rømte fra byen i en del år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.