Gå til innhold
Arkivverket
Dag Jarnøy

Juveler Herman Coldbjørnsen Øiseth underslag?

Recommended Posts

Dag Jarnøy

Herman Coldbjørnsen Øiseth f. 1808 kom til Christiania og ble en aktet juveler, leder av gullsmedlauget, laget Norges eneste arvefyrstekrone i 1846 og eide en bygård. Så blir han kalt inn til gullsmedlauget grunnet en klage, han sier opp sitt borgerskap og forlater byen i 1849. (Noen har nevnt at han tok med alle pengene i det minste en stor pokal fra lauget). Han kommer tilbake i 1857 med tittel malt og brennevinskontrollør. Hvor var han i disse årene. Noen har nevnt Moss. Forslag til steder å lete? Han ble gift i 1845, kjøpte en bygård hovedsakelig gitt han av svigemor. Kona Jacobine Wilhelmine Andersen bodde i denne bygården i Nedre Slottsgate. Herman dør der i 1881. Kona dør i 1897, de hadde ikke barn sammen, en pleiedatter arver mesteparten. (Herman hadde et par barn utenfor ekteskap med Anne Marie Andersdatter, kalt Anne Brannfjell, kjent signekone og helbrederske. Finnes det noe om borgerskap, når man får det og ved oppsigelse?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Dag Jarnøy
post-2003-0-93641600-1385928278_thumb.jpgHer er arvingene som bodde i Kristiania. Skulle gjerne hatt kontakt med noen for å spørre etter om det finnes foto.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Dag Jarnøy

Takk for info. Det som er spennende er at han ble rapportert til Magistraten, som ba gullsmedlauget irettesette han i 1849. Mulig han sier fra seg borgerskap frivillig i 1851. Men det sies at har rømte fra byen i en del år.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.