Gå til innhold
Arkivverket

Tilgang til UD arkiv


JanMKeus
 Del

Recommended Posts

Hei Riksarkivet

Jeg holder på med å finne ut hva som har skjedd med norsk statsborger Erik Sem, som 3. august 1909 ble født i Serang på Java.

Han var uekte sønn av Hans Albert Sem (1868-1936) som fra begynnelse av 1900-tallet var kaptein og los på stedet Anjer (i dag Anyer) på Java. Moren var en ukjent javansk kvinne, som vi ikke vet noe om. Erik ble anerkjent av faren, og da Hans Albert i 1917 giftet seg med en norsk kvinne, ble han del av denne familien. Hans Albert Sem og hustru Alfhild fikk 3 barn mens de bodde i Anjer (alle født i Serang).

I 1930 reiste familien hjem til Norge. Det ser ikke ut til at sønnen Erik ble med. Muligens hadde han allerede forlat hjemmet; han var dessuten blitt 21 år og selvstendig. Spørsmålet er om Erik hadde norsk pass, idet han var sønn av en norsk statsborger, eller om han fikk den nederlandsk nasjonalitet idet han var født på nederlandsk jord.

Norge hadde i denne tiden kun representasjon gjennom lokale konsul-tjenester, bl annet i hovedstaden Batavia (i dag Jakarta).

Ifølge en melding fra Den norske Ambassade i Jakarta ble diplomati arkivene fra perioden 1850-1973 sendt til Norge (Riksarkivet).

 

Mitt forespørsel er om disse er tilgjengelige, eller om Riksarkivet kan finne ut om Erik Sem på noen tidspunkt ètter 1909 har hatt kontakt med den norske konsul, f eks ifm fornyelse av pass, eller ekteskap, eller yrket.

Jeg kan gjerne komme til lesesalen en dag, for å lese selv.

 

Her en et lite utvalg av norske konsuler i denne perioden (kilde: Regerings-Almanak voor Nederlandsch-Indië 1815-1942)

I 1901 var C H F Weber norsk konsul (også for Sverige) med residens i Batavia

I 1908 og 1909 var Jhr A A A Ploos van Amstel konsul med residens i Batavia.

I 1912 hadde Norge en vice-konsul som var bosatt i Makasser (F.R Scharpff).

I 1930 var det Jhr Mr L H L de Stuers (Batavia)

 

(Jhr står for Jonkheer, en lav-adelig tittel; Mr er tittel for en utdannet jurist)

 

Den samme Almanak, som jeg referer til, viser ingen forekomst av personen Erik Sem etter meddelelsen av fødselen i 1909. Muligens fordi han som ikke-nederlandsk

statsborger falt utenfor de offisielle registeringer.

 

Vennlig hilsen

Jan M Keus

janm@keus.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Riksarkivet har mottatt ytterst lite arkivmateriale fra utenriksstasjonene i Indonesia. Til sammen er det snakk om 0.8 hyllemeter fra stasjonene i Jakarta, Macassar og Surabaja. Med unntak av Konsulatet i Macassar er materialet fra etter 2. verdenskrig. Vi har undersøkt dette materialet, men kan ikke se at det inneholder opplysninger om familien Sem.

 

Videre har vi undersøkt journalene til Utenriksdepartementet for å se om det har kommet noen rapporter til Norge om Erik Sems fødsel. Vi kan ikke se at dette er tilfelle, men her er det litt som å lete etter nåla i høystakken.

 

Til slutt har vi sjekket registerkortene i arkivet etter Sentralpasskontoret/Statens utlendingskontor for å se om Erik Sem har søkt om norsk statsborgerskap, eventuelt bibehold av norsk statsborgerskap. Heller ikke her finner vi spor av ham.

 

Vennlig hilsen

 

Seksjon for brukertjenester

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.