Gå til innhold
Arkivverket

Mor til Knut Eriksen, Strømmen f.1786 Tynset/Alvdal


Bård Olsen
 Del

Recommended Posts

Hei

 

Prøver å finne ut hvem som er mor til min 5xtipp Knut Eriksen f.1786 Strømmen Alvdal.

 

I folketelling 1801 er far Erik Eriksen f.1746 angitt å være gift for andre gang, mens "mor" Ingri Simensdatter er angitt i første ekteskap. Alle ungene er oppført som "Deres børn", men det er jeg i tvil om stemmer, spesielt siden det er to stk Simen Eriksen;

http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/bosted_land/bf01058248002780

 

Prøver å finne bryllupet mellom Erik og Ingri, men kirkebøkene for Tynset/Alvdal/Folldal/Nedre Folldal er relativt rotete i tidsepoken 1779-1810...

 

(Mulig dette står i bygdebøker for Alvdal, men de har jeg ikke og ligger ikke på nb.no)

 

mvh

Bård Olsen

 

Knut Eriksen Strømmen var forøvrig spillemannen Gammel-Malena'n

http://no.wikipedia.org/wiki/Knut_Torsplass

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vielsen var i Alvdal: https://familysearch...M9.1.1/NWWX-HPB

 

Hedmark fylke, Alvdal i Tynset, Ministerialbok nr. 9 (1769-1781), Kronologisk liste 1777, side 126-127.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...ny&idx_side=-66

(h. side - 7. juli)

 

Erik var enkemann ved vielsen.

Endret av Anne-Lise Hansen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Erik Eriksen og Ingri Simensdtr gifter seg 8-7-1777 iflg FS, må sjekkes med kirkebok eller bygdebok

 

Takk, skal lete i kirkebøkene for 1777, men tyder på at alle ungene i FT 1801 er Ingri sine barn, også min 5xtipp Knut Eriksen.

 

mvh

Bård Olsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk, skal lete i kirkebøkene for 1777, men tyder på at alle ungene i FT 1801 er Ingri sine barn, også min 5xtipp Knut Eriksen.

 

Burde være de jeg finner nede til høyre her;

Kildeinformasjon: Hedmark fylke, Alvdal i Tynset, Ministerialbok nr. 9 (1769-1781), Kronologisk liste 1777, side 126-127.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=9197&idx_id=9197&uid=ny&idx_side=-66

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070603370666.jpg

 

Hjelper på når man vet hvilket år man skal leite ;)

 

mvh

Bård Olsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Bård

 

Jeg har mye om disse folkene her

 

Sigrid Olsdatter Sandegga og Erik Haldossønn Brandsnes ( Søstulia ) sine barn som en kjenner til :

 

- Haldo Erikssønn Søstulia , født under garden Søstulia i 1733 og død i 1739 .

 

- - Ola Erikssønn Søstulia , født under garden Søstulia i 1735 . Ola tok over farsgarden ved at han kjøpte den av sine foreldre for 100 riksdaler , men Ola sine foreldre , Erik og Sigrid holdt igjen retten til å bruke 1/3 av garden så lenge de levde . I 1770 ble 1/3 av garden solgt for godt til brukerne i Sveien (Eggemoen) som fikk denne delen av garden mot at de for “ evig tid “ skjøtet odelsretten fra seg til Søstuen . Det ser således ut som at Ola sine “halvsøskenbarn“ har regnet med at de hadde odelsrett til Søstulia “ noeleis “

 

Etter storflommen flyttet Ola garden fra engene og opp i lia , så han kunne være trygg for flom i senere år . Søstulia ble da plasert noe høyere opp på jordet enn hvor den nå står , det ble sagt at det var en slik merkelig god vannkilde der oppe , de førte vannet i renner ned til fjøset hele vinteren igjennom uten at det frøs til . ( Nedflyttingen av garden igjen skjedde i 1872 ) Det var harde år å slite seg igjennom for vår stamfar Ola , slik som flommen hadde herjet , og i 1739 måtte han låne 99 riksdaler av Simen S Hanestad i Rendalen .

 

Ola ble gift med vår stammor Anne Larsdatter Nesteby Nedre , Oppistu’u , født i 1733 . Ola døde ved Søstulia i 1808 og Anne døde samme sted den 20 November 1821 .

 

 

- Simen Erikssønn Søstulia , født under garden Søstulia i 1736 . Simen ble den 17 juni 1765 gift med selveste datteren til “ Sollikongen “ Engebret Jonssønn , “ Sollikongen “ Engebret Jonssønn er tidligere omtalt . Datteren til Engebret Jonssønn var Marit Engebretsdatter . Marit sitt ekteskap med Simen var hennes andre ekteskap . Simen Erikssønn kom til garden Egga Vestate i Alvdal via dette ekteskapet , men lykke skulle vise seg å bli kortvarig . Simen døde allerede i 1766 , knapt 1 ½ år etter han ble gift . Simen og Marit fikk ingen barn . Datteren til “ Sollikongen “ var en av bygdas mest attraktive kvinnfolk og gå til alters med , og allerede knapt et år etter at Simen var død så giftet hun seg opp igjen for tredje gang .

 

- Kirsti Eriksdatter Søstulia ,født under garden Søstulia i 1737 . Kirsti ble gift med skomaker og gardbruker Simen Simenssønn fra Nystuen på Steia den 17 Juni 1761 . Kirsti kom til garden Skomakermoen på Steia . Simen Simenssønn var av vår slekt fra Nystuen på Steia i Alvdal . Simen skulle få oppleve den verste tragedien noensinne noen kan oppleve . I 1761 så fødte Kirsti et dødfødt tvillingpar , i 1772 så fødte Kirsti et nytt tvillingpar hvor den ene tvillingen var dødfødt , og om dette ikke var nok ; under den forferdelige blodsottepidemien på nyåret i 1773 så døde Kirsti og fire av hennes små barn .

 

Simen ble oppattgift med Marit Taraldsdatter fra garden Taraldsteen , Simen og Marit fikk fire barn i sitt ekteskap , men to av disse døde . Av Simen sine elleve barn så døde hele 8 som små . ( Denne historien om Simen og Kirsti er tidligere omtalt i en noe lengre versjon )

 

 

- Haldo Erikssønn Søstulia , født under garden Søstulia i 1739 . Antatt død ung da det ikke finnes ytterligere informasjon om ham .

 

- Ingeborg Eriksdatter Søstulia , født under garden Søstulia i 1741 . Ingeborg ble den 16 Juli 1764 gift med Lars Pederssønn , og kom således til garden Nylænd Nedre på Tynset . Ingeborg døde den 26 August 1782 , 41 år gammel .

 

- Ola Erikssønn Søstulia , født under garden Søstulia i 1743 og død i 1748 .

 

- Marit Eriksdatter Søstulia , født under garden Søstulia i 1745 , antatt død ung da det ikke finnes ytterligere informasjon om henne .

 

- Erik Erikssønn Søstulia , født under garden Søstulia i 1747 . Erik ble første gang gift med Marit Pedersdatter fra Gammelstuen på Kveberg den 22 April 1771 . Erik og Marit kom til garden Kåsen på Brandvold . Erik og Marit fikk tre døtre i sitt ekteskap . Den 17 August i 1776 så dør Marit , antagelig i barselseng da datteren Gudlaug også blir født i 1776 .

 

Erik ble i 1777 gift for andre gang med gardsjenta Ingrid Simensdatter . Erik og Ingrid kom så til garden Nordigarden under Strømmen i Alvdal . Erik satt med garden Nordigarden fra 1783 til 1813 , og på disse tyve årene klarte Erik å gjøre fullstendig slutt på den velstanden som før hadde rådet på Nordigarden . Erik døde den 30 Januar 1813 ved Nordigarden , og hustruen Ingrid Simensdatter døde den 29 September 1831 som “ fattig enke “

 

Erik og Ingrid fikk åtte barn i deres ekteskap , i slektshistorien pleier jeg ikke å gå inn på barna til søsken av våre stamforeldre , og deres barn igjen , men her er unntaket som følger regelen jeg kommer bare ikke utenom .

 

Erik og Ingrid hadde seks sønner , men kun fire av dem levde opp , disse var Simen Erikssønn d.e. Erik Erikssønn , Knut Erikssønn og Simen Erikssønn d.y.

 

Simen Erikssønn d.e. var med ved krigshandlingene ved Lier . En gang kom en svenske i skuddlinjen . Simen ble kommandert til å sende av gårde et dødbringende skudd mot svensken . Simen nølte , men da smatt det frem en av Lærdølene , som smelte av gårde et skudd så svensken stupte steindød . Simen var også med da de tok smørtønnene fra svenskene . Simen var født i 1781 , han døde av lungebetennelse i 75 år’s alderen mens han var med på kullbrenning ved Aursjøbekken i Alvdal . Sønnen til Simen kom hjem med liket av far sin liggende i kølkorga .

 

Erik Erikssønn , Erik var nummer to av brødrene , født i 1784 , og han var 65 ½ tomme høy . Ved sesjonen i 1805 ble han vervet til : Det Norske Jægerkorps . I 1813 er det opplyst at han var “ geworben “ soldat ( vervet soldat ) , og ble utkommandert til “ Jægerne i Laurvigen ved 3 Jægerkompani “ Erik kom aldri hjem igjen til hjembygda , men ble borte i strid , og ingen til dags dato kjenner grunnen .

 

Simen Erikssønn d.y. Simen var født i 1787 . Han var en spedlemmet og høy mann , hele 69 tommer høy . Han ble kalt for “ Vetl-Sima “ , for den eldste broren het og for Simen . Simen den d.y. skulle være så uvanlig rask til å springe , er det blitt fortalt . Svenske ryttere sprengridde etter ham engang . Simen kom seg vekk ved å hoppe over et stort digert nedfallstre som lå i vegen . Simen fikk helsotten etter dette , og døde i 1816 .

 

Knut Erikssønn var født i 1786 og døde i 1867 . Knut var 64 tommer høy . Knut måtte ut to ganger i krigen . Andre gangen ble han utkommandert på selveste julekvelden , men tredje gangen han ble utkommandert var han ikke å finne , Knut hadde gjemt seg i et stabbur på garden Storstrøm . Knut ble gift til garden / plassen Torsplass med datteren her , Malena , og Knut gikk senere for all ettertid under navnet Malena-Knut . Knut var en av Alvdals flinkeste spillemenn .

 

Spillemannen “ Malena-Knut “

 

Knut Erikssønn Nordigard på Strømmen ble den av Alvdals mange spillemenn en først vet om i Alvdal I 1810 ble han gift med Anna Malena Johansdatter Plassen . Disse to ble eiere av et lite bruk , Torsplass , på Plassen . I dagligtalen ble det kalt for Malenarommet eller “ utmed Malenaom “ Dette navnet skriver seg fra den tiden datteren til Knut , Malena , født i 1819 bodde der .

Knut fikk Lomsjødalsetra med fra bardomshjemmet . Denne setra er senere brukt av Torsplass . Det var trolig hyttedriften på Plassen som disse folkene levde av . De hadde et par kyr , men det var heller ikke mye å greie seg med .

I krigsårene 1808 til 1814 var Knut ute i krigen i alt tre ganger . Han var en bygdespillemann av rang , og ble mye brukt utover Alvdalsbygda .

Knut og Anne Malena hadde disse barna : Erik , Ingrid , Anne Malena og Johan . Anne Malena d.y. kom til å overta Torsplassen . Hun var ikke gift , men hadde to barn . Med Tore O. Gårder fra Kvikne hadde hun sønnen Knut , og med Even Evensplass hadde hun datteren Johanna som senere ble gift til Vingelen .

Anna Malena sleit og kavet på Torsplassen , sønnen Knut ble født i 1842 , og han overtok bruket da han ble voksen . Det var denne Knut som ble storspellemannen i Alvdal . Han hadde nok lært sine kunster av sin bestefar Knut Erikssønn . Knut ble nevnt som Malena-Knut Nr. 2 .

 

Han ble en mester i å håndtere fela . Det mest spesielle ved spillingen til Knut var draget med bogen , de var så rene og sikre . Og så var det slik takt i musikken hans . Det ble naturlig at Knut ble mye brukt i fest og andre sammenkomster i bygda gjennom nesten 50 år . På en dans i anleggstiden fikk han i alt 20 daler i spillepenger for en natt . Og i et bryllup på Strømseggen som varte i fire dager , tjente han 18 daler . Enda han for rundt på danser og i gjestebud og fikk spillepenger , var det bare så som så med arbeid og velstand . Et gammelt ordtak sier : “ Det blir ingen spellmann rik “ Dette passet godt på Malena-Knut .

Omtrent 20 av Knut sine polser og en del hallinger og brudemarsjer er festet til notepapiret av O. Ryssdal fra Trondheim , og dermed er noe av vår slekts kulturarv bevart for ettertiden .

I 1922 kunne Knut og Berit Torsplass feire sitt diamantbryllup . På setra si i Lomsjødalen hadde de to skaffet seg mange venner blant byfolk som hadde hytter der . Knut var en ivrig fisker i Savalen og Lomsjøen , og tjente seg mangen ekstraskilling ved å selge fisk til byfolkene.

Knut er gravlagt på nordsiden av Alvdal kirke , og på graven hans er det reist en to meter høg stein med følgende innskrift : “ Her hviler spellemannen Knut Torplass ( Malena-Knut ) født 1842 , død 1928 “

post-535-0-33799600-1388402986_thumb.jpg

Endret av bjørn a. løkken
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 måneder senere...

Tusen takk for store mengder informasjon! (Lenge siden jeg har jobbet med denne delen av slekta ser jeg)

> Knut og Anne Malena hadde disse barna : Erik , Ingrid , Anne Malena og Johan

Jeg nedstammer fra Erik som drar fra Torsplass til Vågå. Der rydder han sammen med Barbro Hansdatter f.1811 plassen som senere ble omtalt som "Kattholet", ei lita fattigslig steinhytte oppe i dalsiden ved Vågåvatnet.

mvh

Bård Olsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Varselsinnstillingene om at det er nye innlegg (og å abonnere på / følge emner) falt bort ved en forumprogramoppdatering, så en må stille inn dette selv. Se hvordan: http://forum.arkivverket.no/topic/179082-tips-om-ulike-funksjoner-og-redigeringsmuligheter-i-forumene-paa-digitalarkivet/#entry1525505

.

(Om du trykker på 1-tallet helttil høyre oppe ved overskriften, ser du at det bare er jeg som abonnerer på dette emnet. De går automatisk når jeg svarer i et emne. Vil du finne igjen dine egne innlegg (du abonnere på) etter at det er gått ett år, skal de plassere seg i Emner jeg følger i profilen.

Endret av Anne-Lise Hansen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.