Gå til innhold
Arkivverket
Jon Anders Holtan

Seilskutekaptein Hans Petter Gundrosen

Recommended Posts

Jon Anders Holtan

Hei, jeg er på leiting etter Hans Petter Gundrosen. Han var født i Tune i 1845 og flyttet til Glemmen/Fredrikstad på 1860-tallet.

 

1. Han skal ha fått skipsførerbevis i 1877. Går det an å finne dette, eller en protokoll hvor det er omtalt, eller annen offisiell dokumentasjon?

2. Han kullseilte med sin skonnert "Frode" utenfor Brasil i desember 1896. Finnes det en sjøforklaring eller andre dokumenter fra dette?

3. Han var i hardt vær ved Skottland i 1898. Visstnok finnes det en omtale av dette et eller annet sted, kan Statsarkivet ha noe?

4. Finnes det en oversikt/register over hvor han seilte, navn på skuter e,l.?

 

Takknemlig for all hjelp.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Odd Halvorsen

De opplysninger vi kan ha om dette, og som kan spores med rimelig bruk av ressurser, vi lligge i de gamle mønstringsrullene. Disse ble i sin tid mikrofilmet på grunn av stor slitasje. Mikrofilmen ble for få år siden skannet inn, men er kun gjort tilgjengelig på nett for Oslo mønstringskontor og Oslo sjømannskontor.. Vi her sjekket de skannede rullene for Fredrikstad mønstringskontor. Vedlagt finner du kopi av annotasjonsrulle post-1580-0-32595800-1389956981_thumb.jpg og hovedrulle post-1580-0-51658500-1389957011_thumb.jpg.

 

Sjøforklaringer for havarier utenlands kan være vanskelige å spore opp. Riksarkivet har noen slike. Statsarkivet i Oslo har sjøforklaringer avholdt i domstoler i vårt distrikt. VI anbefaler RIksarkivet i første omgang.

 

Vennlig hilsen

Odd Halvorsen, Statsarkivet i Oslo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jon Anders Holtan

Tusen takk for svarene!

 

Engebretsens bok har jeg. Jeg var imidlertid ikke oppmerksom på at den er tilgjengelig på nett, takk for den opplysningen.

 

Flere av mine spørsmål har bakgrunn i Engebretsens flotte bok. Jeg ønsker meg imidlertid å kunne se primærkildene, og Engebretsen har ikke noe 1:1 forhold mellom teksten og de rikholdige kildelistene, der også Statsarkivet i Oslo figurerer. Derfor var det flott å kunne se rullene. Håper det er skarpt nok til at jeg kan lese alt.

Igjen tusen takk.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.