Gå til innhold
Arkivverket
Maria Larsen

Tydning og forståelse av det som står om en utflytter fra Finland - 1871

Recommended Posts

Maria Larsen

Johan Johansson Lill Söyring flyttet fra gården Lill Söyring i Lappajärvi i Finland til Lyngen i Norge i 1871 for å søke arbeid. Jeg har funnet denne utflyttingen i den finske kirkeboken (link 1, øverst til høyre), men har problemer med å forstå det som står i kolonnen helt til høyre. Er det noen som kan hjelpe meg med dette?

 

www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/lappajarvi/muuttaneet_1854-1885_uk151/54.htm

 

I tillegg står det slik jeg leser det "sondeson" (barnebarn) som tittel framfor navnet hans, men jeg skjønner ikke helt sammenhengen og hvorfor det skulle stå en slik tittel der. Tenkte først at han kanskje flyttet sammen med bestefaren sin (selv om bestefaren da måtte være ganske gammel ettersom Johan er født i 1844), selv om det ser ut til at Johan kom alene til Lyngen ut fra kirkebøkene fra det området (link 2, nr. 4). Nå har jeg riktignok ikke klart å finne hans besteforeldre, men jeg vet at faren het Johan Eriksson (link 3). Altså het farfar sannsynligvis Erik. Ved å se på navn og fødselsår på de andre som flyttet samtidig som Johan ser det ikke ut til at denne teorien stemmer. Er det noen som kan gjøre meg klokere på denne tittelen?

 

http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070607620611.jpg

 

http://hiski.genealogia.fi/hiski?se+t4251841

 

Mvh Maria

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Else B. Rustad

Bondeson Johan Johansson, leser jeg.

Merknaden til høyre våger jeg meg ikke på...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anne-Lise Hansen

Disse attestene har jeg sett mange av i svenske kilder og de kalles der Hinderlöshetsbetyg. Jeg prøver:

 

Nöyaktig Bokläsning, enfaltig Xdoms Kskap (Kristendoms Kunnskap), Ärlig och här fram Anmärkningsfrikänt ... ... ..... var då hinderlös till Äktenskap, icke gift. Attesterades Jacob Fellmann.

 

Her har Jacob Fellmann skrevet om sitt besøk i Lappmarken:

http://kirjasto.rova...lappmarken4.htm

Endret av Anne-Lise Hansen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anne-Lise Hansen

Søsken av Johan Johansson:

 

Jacob f. 14.09.1843: http://hiski.genealo... kastetut 13326

deretter Johan i 1844: http://hiski.genealo... kastetut 13509

Erik f. 09.06.1846: http://hiski.genealo... kastetut 13708

Anna f. 01.10.1848: http://hiski.genealo... kastetut 14045

 

Ved siste dåp står det at moren Maria er mellom 30 og 35 år.

 

Det kom opp 12 barn døpt Maria av far Jacob født mellom 1814 og 1819, men én var fra Söyring født 13.04.1817, døpt 14.04.1817: http://hiski.genealo... kastetut 10567

Foreldre er Jacob Mattsson og Caisa Johansdotter, 34 år.

 

Søk etter Johan født mellom 1800 og 1820 med far Erik, ga mange treff, men én var født på Lilsøyring 17.04.1816, døpt 21.04.1816: http://hiski.genealo... kastetut 10484

Foreldre er Eric Ericsson og Maria Johansdotter.

Endret av Anne-Lise Hansen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Maria Larsen

Tusen takk til dere begge for svar på begge spørsmål. :D

 

Jeg tror du har helt rett Else, bondeson gir mye mer mening. Nå føler jeg meg litt dum som ikke tenkte på det selv. :P

 

Imponerende Anne-Lise, når jeg sammenligner din "oversettelse" med det som står, gjenkjenner jeg faktisk noen av ordene. Det er altså Fellmann det står. Dette er noe jeg har stusset over tidligere. Leste selv Fellmann steder hvor det var referert til Johans attester i ulike sammenhenger i de norske kirkebøkene, men i den søkbare kirkeboken står det Tellmann. Ettersom jeg ikke selv er så stødig på skriften har jeg tidligere derfor ført opp begge versjonene med spørsmålstegn bak.

 

De finske kildene er ganske så nytt for min del så supert at du postet denne informasjonen om søsknene, lettere å bli kjent med systemet når man ikke går helt blind inn. Har tidligere søkt litt for å se om jeg fant det som da blir besteforeldrene til Johan uten å ha funnet dem, tror det du har postet er noen meget gode kandidater. Har et håp om at navn på foreldrene er oppført i kirkeboken når de gifter seg som en bekreftelse, men et øyekast på kirkeboken fra området i den perioden fikk meg til å himle med øynene. Tror det må vente til jeg er blitt litt mer stødig når det kommer til vanskelig skrift. Når det ikke står på svensk er det ikke like lett å gjette hva et ord er ut fra sammenhengen og så sjekke om det stemmer med "bokstavene" slik jeg ofte gjør i de norske bøkene når skriften blir vanskelig.

 

Mvh Maria

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anne-Lise Hansen

Takk for hyggelig tilbakemelding, Maria. :)

 

Jeg glemte å legge inn vielsen mellom Johan Ericsson og Maria Jacobsdotter, som jeg hadde funnet. Du har sikkert funnet den selv, men jeg legger det inn, for det er greit å ha lenkene lett tilgjengelige.

 

Johan Ericsson og Maria Jacobsdotter giftet seg 4. desember 1842: http://hiski.genealo...276 vihityt 317

 

Det står dessverre ikke foreldrenes navn, men de hadde i allfall adresse Lillsøyring ved vielsen:

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/HisKi-digiarkisto.php?bid=11609&pnum=87

Endret av Anne-Lise Hansen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anne-Lise Hansen

Maria Jacobsdotters mor, Caisa Johansdotter, var 34 år da Maria ble født, så da skulle hun være født ca. 1783.

 

Det er foreløpig ikke lagt ut søkbart register for denne perioden i Lappajärvi:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Maria Larsen

Tror jeg må ha tittet i feil kirkebok for skriften i lenken med vielsen du sendte var slettes ikke så ille. Synd at det ikke var oppført foreldre slik som det som regel er gjort i de norske (i det minste navnet til far), men jeg kan egentlig ikke tenke meg at dette ikke skulle være foreldrene. Ble det utført noen folketellinger i Finland i denne perioden? Så vidt jeg vet finnes det ikke på nett, men dersom det finnes hadde det kanskje vært mulig å få tak i det eller følge med på om det blir publisert på nettet i fremtiden.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anne-Lise Hansen

Du kan også søke bare i finske kilder på FamilySearch: https://familysearch.org/search/collection/list#page=1&countryId=1927095

 

Jeg fant at Johan Ericssons (antatte) foreldre, Eric Ericsson og Maria Johansdotter, giftet seg 2. desember 1798 i Lappajärvi,Vaasa,Finland

https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/F8BG-W8Q

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Maria Larsen

Takk for tipset :)

 

Kan jo poste det jeg vet om Johan Johansen Lill Söyring i tilfelle noen skulle komme over dette senere på leting etter samme mann:

 

Han dro altså fra Finland til Lyngen i 1871 for å søke arbeid og bosetter seg på Kviteberg. 18. juni 1875 gifter han seg med Cecilie Birgitte Hansdatter fra Nordnes i Lyngen (f. 5/2 1850, datter av Hans Hansen og Elen Olsdatter) og bosetter seg på Nordnes. 26. juni 1876 får de tvillingene Johanne og Nille Maria. 18. februar 1878 får de sønnen Simon Kristian som dør 20. mai samme år. 8. august 1880 får de datteren Petra Kristina. Cecilie Birgitte dør av blodforgiftning under et opphold på Skjervøy 1. oktober 1882 og ble også begravet på Skjervøy (tidsmessig har jeg spekulert i om denne blodforgiftningen oppsto i forbindelse med graviditet eller fødsel, men har ikke klart å finne noe i kirkebøkene som støtter dette). Johan vender tilbake til Lyngen og flytter til Kviteberg. Han dør 18. august 1886 "af et appoplektisk tilfelde (hjerneslag?) forarsaget ved drukkenhed/fald".

Endret av Maria Larsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.