Gå til innhold
Arkivverket

Bjorheim og Sønner - Stavanger


Mari Andreassen
 Del

Recommended Posts

Jeg skriver en oppgave om min tipp-oldefar Olaf Bjorheim som var snekkerfabrikkeier i Stavanger. Han arvet bedriften Bjorheim og Sønner av sin far Ole Rasmus Bjorheim. Er det noen her som vet noe mer om denne bedriften? får veldig lite ut av diverse internett og litteratur...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det denne?

 

Olaf Olson Bjorheim Found 10 Records, 10 Photos and 5,636 Family Trees

Born in Stavanger Kommune on 1895 to Ole Rasmussen Bjorheim and Inger Hansdtr Opstad. Olaf Olson married Synnøve Pedersdtr Fjelde and had 3 children.

Family Members

Spouse(s)

Children

http://records.ancestry.com/Olaf_Olson_Bjorheim_records.ashx?pid=110715821


Oppfordrer deg til å bruke ditt fulle navn som visningsnavn. :)

Ordensregler for debattene

 

Mvh Ann-Mary

Lenke til kommentar
Del på andre sider

78 (Merkantilt biografisk leksikon : hvem er hvem i næringslivet?)

BJORHEIM, 0(le), fabrikkeier (O. Bjorheim & Sønner, Stavanger), f. 25. jan. 1860 i Varhaug. Grunnl. og med-inneh. ovenn. firma (fabr. av dører,

 

http://www.google.no/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CD0QFjAC&url=http%3A%2F%2Fruneberg.org%2Fmerkbio%2F0154.html&ei=g4brUqGkMrCEyAO9iYGoDA&usg=AFQjCNFHEQj0-pJomACOYqO-PVH0OmcNkw&sig2=BOH9erP_IGFTazoS2Hah2A&bvm=bv.60444564,d.bGQ

En som var lærling der:

 

Hans Sundt Berggraf (1874 - 1941) - Genealogy - Geni
 

Stavanger Aftenblad fredag 3. september 2004 (Utsnitt fra artikkel av Sigmund Jensen og Roy Albrigtsen):

"For en konfirmant i Stavanger for mer enn 100 år siden, var ikke utsiktene til en høyere utdannelse de aller største. Foran ham lå et liv som autodidakt, men før byen og især hermetikkindustrien fikk øynene opp for hans begavelse, høstet han verdifull erfaring som dreielærling hos O. Bjorheim & Sønner. Her oppfant han allerede som 17-åring en automatisk dreiemaskin. (...) I 1897 skrev Berggraf kontrakt med konsul Vattne og grosserer Vaage. De to fremstående herrer har formodentlig sett hvilket potensial som bodde i den unge mannen. I løpet av relativt kort tid ble Berggraf konsulent, problemløser og storleverandør av oppfinnelser til hermetikkindustrien: Automatiske oljepåfyllingsmaskiner, manuelle tredeapparater, automatiske bollefarseapparater, roterende båndkniv osv. Oppfinnelsene ble etterhånden så mange at de fylte en hel vegg, en egen Berggrafhylle i daværende Stavanger Patentbyrå (...) Berggraf var langt forut for sin tid. Allerede i 1897 utviklet han prinsippene for et fjernsyn, hadde grunnprinsippene klar for en kopimaskin, han hadde gjort seg tanker om hvordan han skulle kunne realisere en faksmaskin, og han arbeidet med utviklingen av to merkverdige apparater, fotonografen og skulpturtelegrafen. I tillegg til et apparat for lagring av bevegelse. Ingenting av dette fikk han den nødvendige utviklingsstøtten til, selv om fagfolk kunne bekrefte at hans oppfinnelser etter all sannsynlighet kunne fungere tilfredsstillende. Berggrafs utvilsomt største økonomiske suksess var den såkalte snorbryteren, en variant av våre dagers lysbrytere. Denne patenterte han i 1914, og solgte såpass godt at han kunne leve i mange år på oppfinnelsen. Bare ett år senere, i 1915, søkte han også patent på verdens første termostatstyrte strykejern. Det ble lagt store planer for dette strykejernet, og det ble dannet et aksjeselskap i den hensikt å sikre verdenspatent, men også dette lå langt forut for sin tid - termostatstrykejernet ble ingen storselger før i 1950-60-årene. Berggraf tegnet også den velkjente eggekartongen og konstruerte og produserte den sammen med Albert Barstad hos Stavanger Blikktrykkeri. (Patentert 1911).

 
Jan 17, 2013 - ... høstet han verdifull erfaring som dreielærling hos O. Bjorheim & Sønner. Her oppfant han allerede som 17-åring en automatisk dreiemaskin.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rogaland Fylkesleksikon, utgitt 1950:

 

BJORHEIM, O. & SØNNER A/S, Verksgt. 49 a. Tlf. 20482 - 21282. Telegr.adr. OBS.

 

Grunnlagt i 1882 av O. Bjorheim. Etter dennes død i 1939 gikk firmaet over til familieaksjeselskap med sønnen Ingvald Bjorheim som disponent. Firmaet fremstiller dører, vinduer og trapper. Dessuten has egen avdeling for finere innredninger såsom glassdisker, reoler etc. Under glassavdelingen hører også glass-sliperi og fabrikasjon av speil.

 

Der ble eksportert en stor del av produksjonen av dører og vinduer til Island før valutaforbudet kom i 1934. Glassdisker leveres til hele landet fra Oslo til Vadsø. De forskjellige avdelinger driver i 3 forskjellige bygninger som vil bli ombygd til 1 stor fabrikk så snart leilighet gis. Beskjeftiger 40 arbeidere og funksjonærer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.