Gå til innhold
Arkivverket

Ønsker oppslag i bygdebok for Lardal


Kari Thingvold
 Del

Recommended Posts

Ole Hansen skal være født på Huseby i Våle i Vestfold ca. 1650, sønn av Hans Olufsen Huseby og Eli Paulsdatter. To av brødrene hans overtok farsgården og Ole skal ha flyttet til Bekkevar i Lardal, Vestfold. Han var gift med Live Jacobsdatter.

 

Er det en vennlig sjel som kan slå opp i bygdebøkene for Lardal, og fortelle meg hva som står om ham og hans kone Live Jacobsdatter?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I bind III s 1116 står det om Ole Hansen at han var f ca 1650 i Våle og sønn av de du skriver. Han kalles Bekkevar 1707. Kona het Live Jacobsdtr, muligens datter av ovenn Jacob (Eriksen Bekkevar). De hadde barna: Jacob, Hans d.e., Hans d. y., Paul og Berte. (Det står  også hvor de kom, noen når de var ca født og gift med)

I 1707 stevnet Ole sin bror Jens Hansen Huseby fordi denne ikke flyttet fra Huseby. I skiftet etter moren står at når Ole Hansens barn trenger gården, da skal de bruke den sammen med Kjell Hansen. Det ble til at Jens måtte flytte, mens Kjell fikk bruke en halvpart så lenge han levde.

Ole Hansen kjøpte 1707 sammen med Ole Olsen Kalagger i Våle 1 skpd 1/2 lpd m. b. i Lofstad i Undrumsdal av sin "kjære svoger" Fredrik Augustinsen sst.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det står: Jacob nevnes som bruker 1670. I legsruller for 1686 og 1690 kalles han Jacob Eriksen Bekkevar. Av barn kjenner vi sønnen Ole, se nedenfor. Han hadde muligens også datteren Live, g.m. Ole Hansen, se nedenfor. Jacob overtok Pauls part i Bekkevar, likeså parten i Sørby i Våle, nå forandret til 16 lpd. Dessuten skattet han 1670 - 75 på sin datters barn vegne av 14 1/2 lpd 1 1/2 mrk i Nedre Rønneberg i Hof.

Jeg kan ikke se noen slektsforbindelse til tidligere brukere her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen hjertlig takk. Det var snilt av deg å slå opp for meg. Ole Hansen og Live Jacobsdatter er oldeforeldre til eidsvollsmannen Ole Rasmussen Apeness.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kari,

 

Om du skulle behøve mer om slekten på Huseby i Våle tidligere på 1600-tallet, så gi en tilbakemelding om dette. Bygdebokfatter Sigurd Unneberg  var en svært habil forfatter, men det er mer å tilføye enn det som står på trykk hos Unneberg.

 

Mvh Are

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Are!

 

Det hadde vært interessant å vite om Live Jacobsen var datter av Jacob Erichsen Bekkevar. Jeg har ikke funnet noe som bekrefter det, men har ikke brukt all verdens tid på det heller. Målet for boka var å finne oldeforeldre.

 

Kildebruk på 1600-tallet er et interssant tema i seg selv, spesielt for å finne kvinner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.