Gå til innhold
Arkivverket

Trenger litt lesehjelp i en heimstavnsprotokoll


trond høviskeland
 Del

Recommended Posts

Jeg sliter med få tak i detaljene i denne innføringen i Heimstavnprotokoll for Bergen 1859-1863 (lpnr 146 / 1860): http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesside&bokid=hjst3&sideid=172&innhaldid=1&storleik=

Den omhandler Andreas Rudin, fra Lindkjøping, som innvandrer til Norge 1835, finner sin Agnete Grung (datter av skomaker Grung fra Bergen) i Skudesnes, gifter seg og flytter til Sandviken, og senere til Veversmauet. Men hva står det mer? Noe om hva som gikk galt? 

Noen som har tips?

mvh

trond høviskeland

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Trond!

Skrædersvend Andreas Rudin[?] er født Aar 1802 i Lindkjøping hvor han er confirmeret og har udlært Skræderprofessionen hos Lindegreen. Fra Aaret 1835 har han opholdt sig uafbrudt i Norge, navnlig 9 à 10 Aar i Skudesnæs hvor han for omtrent 7 Aar siden giftede sig med Agnete Leganger Grung, Datter af en derhen fra Bergen indflyttet Skomager Grung, og hvorfra han i Juli 1856 kom til Bergen, nemlig paa den Tid, da den daværende Kronprinds besøgte Byen. Senere har han uafbrudt opholdt sig med Familien i Bergen, hvor han har arbeidet de første 14 Dage hos Skræder Nielsen i Marken og derpaa hos Skræder Køderød[?] til mellem Paaske og Pindstid 1859, hvilket Køderøds Kone og Skrædersvend Johan Hermandsen, med hvem han arbeidede sammen havde bekræftet, og derpaa hos forskjellige. Han har med Familie logeret hos Mad. von der Vehr i Sandvigen til Michaeli 1856, Jægteskipper Evje til Paaske 1857, en Bødkerarbeidsmand i Nærheden til Mich. 1857, Kobberslagersvend Hans Johansen til Vaaren 1858, Sivert Sjursen Snedkerarbeider hos Dekke i Dekkes Huse til Høsten 1858, Blikkenslager Grung i Kortspilsmuget til Høsten 1859, i [......] Arbeiderbolig til Vaaren 1860, hos Heggeland til Michaeli 1860 og fra den Tid af hos Skomagermester Monsen i Væversmuget. han siger, at han ikke tidligere har modtaget Fattigunderstøttelse. Rigtigheden heraf er bekræftet af Vedk. [....].

Bg. Pk. 18 Desember 1860.

J. Frisak
 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fantastisk. Hadde håpet at det var noen indikasjoner på hva som gikk galt med familien, men vi får ta det vi kan få. Tusen takk.

Trond

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.