Gå til innhold
Arkivverket

Adam Mathisen Garjelainen f.28.06.1865, opphavet søkes.


Henrik M. Ormbostad
 Del

Recommended Posts

Adam Mathisen, som enkelte ganger skrev seg Garjelainen / Karjalainen, ble født i Joka i Finland i 1865. Han skal også være konfirmert i Finland på samme sted. Jeg finner ikke spor av når han innvandret til Norge, men det må være etter konfirmasjonen,ca. 1880, men før folketellingen i 1891. Han ble gift med Kristine Svendsdatter i 1892.
Se link: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=2901&idx_id=2901&uid =ny&idx_side=-170

Faren til Adam står ved bryllupet omtalt som gårdmann Mattis Eriksen med bosted Sandmælen i Manndalen i Lyngen. Adam og Kristine får et barn mens de er i Lyngen, Hilma Adolfine Kristiane f.28.061892.
Link til Hilmas dåp: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=2901&idx_id=2901&uid=ny&idx_side=-19

Jeg finner også Adam i folketellingen i 1891, der han er arbeider på nabogården til Kristine. Hun bor da sammen med sin mor Lovisa Nilsdatter. Hun er enke etter Svend Mikkelsen. Etterhvert flytter Adam til Veidnespollen i Lebesby kommune der han og Kristine får flere barn. Hilma Adolfine dør allerede i 1895 i Vednespollen.
Link til utflytningen fra Lyngen:
http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=2901&idx_id=2901&uid =ny&idx_side=-252

Det er faren og moren til Adam jeg i første omgang søker. Jeg finner han ikke i Lyngen i folketellingen i 1891. Jeg finner en mulig kandidat i Talvik ved folketellingen i 1875.
Link til folketellingen 1875 for Talvik:
http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01052462000820

Her skriver han seg Karjala, men både i folketellingen i 1900 og 1910 skriver han seg Garjalainen og er gift med Sara. Imidlertid så har han en stor ungeflokk der en er født på samme tid som Adam. Og det burde være rimelig at en 10 årig gutt bodde sammen med familien, men det kan være flere årsaker til dette.

 

En annen kandidat er Mattis Eriksen, men han er født dyktig sent til å være hans hans far. (Fornavnet skrives Mathias her, men andre kilder bruker Mattis).Link:http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01037565001478

 

Denne etterlysningen ble lagt ut på sidene til DIS Norge i helga, men foreløpig uten respons, og jeg prøver her i håp om å nå et bredere publkum.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er nok innertier! Tusen takk,Kari!  Adam med faren Mathis Ericson Karjalainen stemmer på en prikk. Så gjenstår det å finne ut om denne Mathis er den samme som kommer til Talvik i 1874 (1866)

http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=6786&idx_id=6786&uid=ny&idx_side=-202. Jeg tror det egentlig ikke siden familien består av andre personer enn det som nevnes over.

 

Mvh

Henrik

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har gått gjennom listene for utflyttede i Juuka inntil 1873, se link http://www.sukuhistoria.fi/sshy/index.htm, men siden Adam ble konfirmert i 1882 så må han i tilfelle stå på en annen utflyttingsliste. Er det noen som kjenner til kirkebøkene etter 1880 for området?  Jeg registrerer at Adam har reist langt. Juuka ligger, etter det jeg kan se,i Nord Karelen og veien til Manndalen fra midt i Finnland er en god distanse.


Link rett til Utflyttede (muuttaneet): http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/juuka/muuttaneet_1856-1873_tk1408/6.htm

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.