Gå til innhold
Arkivverket

Lord Nelson på Vestlandet?


Knut Rage
 Del

Recommended Posts

I gards- og ættesoga for Tysnes, band 4 (1991), ført i pennen av bygdebokskrivar og etnolog Ernst Berge Drange, er det eit lite notat knytta til Flakkavågen på Onarheim i Tysnes kommune, Sunnhordland, som handlar om ei segn som er knytta til den britiske sjøadmiralen lord Nelson. 

 

Historia er slik (attfortald av meg): Det heitte seg nemleg at mora til lord Nelson, som var av engelsk adel, vart gift med ein herremann som var for gammal til å få born. Dermed fann ho ein meir spretten barnefar, ein skipper frå Strandebarm i Hordaland.

 

Då ektemannen fekk kjennskap til dette, vart skipperen etter dom pålagd å ta både kona og son med seg. Men til Strandebarm kunne han ikkje dra. Der hadde han sjølv kona og born. I staden fekk han sin gode ven, militærmannen Møllerup på Tysnes, til å ta seg av dei. Mor og son budde nokre år i Flakkavågen. Men så tok ektemannen i England henne til nåde att, og sonen vart lyst i kull.

 

Så seier altså segna... 

 

Mitt spørsmål til forumet er kort og godt dette: finst denne historia også andre stader i landet, evt. i litt andre variantar? Kanskje litt på sida, dette... 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det interessante her er korleis ei slik segn oppstår - og om dette er ei form for ei "vandrehistorie" som me finn andre stader, knytta til namngjevne personar. 

Endret av krage
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.