Gå til innhold
Arkivverket
Rolf Karlsen

Invaliderente, 1927

Recommended Posts

Rolf Karlsen

Hei
Min oldefar bodde på Asker gamlehjem fra 1920 til sin død i 1934. Oppholdet var betalt av Asker fattigforsorg. Utbetalingene til oppholdet (og andre utgifter) har jeg funnet i protokollen fra Asker forsorg. Men ett sted trekkes det fra noe som kan leses som 'invaliderente 1927'.

Finnes det noen kilder som kan fortelle meg hva dette er for noe - for hva han har fått innvilget invaliderenet (som jeg forstår er en slag uførepensjon)?

Vedlagt foto av protokollen.

Vennlig hilsen
Rolf Karlsen

post-4515-0-48320500-1396898853_thumb.jpg

Endret av Rolf Karlsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Seksjon for brukertjenester

Beklager sent svar.

 

Invaliderente er ganske riktig en form for uførepensjon. I arkivet etter Rikstrygdeverket, Ulykkestrygdavdelingen, finnes det noe arkivmateriale angående invaliderente. Dessverre går ikke dette materialet inn på enkeltpersoners forhold.

 

Vi overfører saken til Statsarkivet i Oslo, da Asker kommune sogner til deres område.

 

Vennlig hilsen

 

Seksjon for brukertjenester

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jon Sandven

Det dreier seg om ulike offentlige trygdelignende ordninger for bestemte arbeidsgrupper. Det var forskjellige lover for ulike grupper arbeidere, sjømenn og fiskere. Lov om ulykkesforsikring for industriarbeidere mv kom i 1894.  Loven skulle sikre arbeiderne en rimelig erstatning ved bedriftsulykker og samtidig frita arbeidsgiverne for erstatningsansvar. Skadelidte fikk et rettskrav på erstatning direkte fra forsikringsinnretningen. Det var en tvungen forsikringsordning, der arbeidsgiverne var pålagt å betale forsikringspremie.  Kompensasjon for inntektsbortfall ved varig uførhet ble kalt invaliderente. Dersom vi skal undersøke om det er bevart konkrete opplysninger om din oldefars invaliderente, ber vi om at du sender oss en e-post. Det er ikke gitt at noe om dette er bevart, og det krever mer omfattende undersøkelser enn det er rom for i dette forum.

 

med vennlig hilsen
Jon Sandven
Statsarkivet i Oslo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.