Gå til innhold
Arkivverket

slektsgranskning


RobertHestad
 Del

Recommended Posts

Hei,

 

For et par år siden døde faren min. I julen gikk jeg gjennom endel papirer jeg arvet etter ham og oppdaget at han hadde drevet endel slektsgranskning i sin ungdom. Han hadde flere bøker med notater om dette. Jeg har aldri vært klar over at han noensinne drev med det, men å komme over dette trigget litt interesse hos meg også. Jeg vet at det nå er mye enklere å finne slike opplysninger, men jeg er usikker på hvor jeg starter. I første omgang vil jeg kvalitetssikre de opplysningene han allerede hadde samlet. Deretter vil jeg gjerne prøve å utfylle hullene som han ikke hadde funnet ut av.

 

Kan noen gi meg noen gode tips om hvordan jeg best kommer i gang? Jeg er takknemlig for all hjelp.

 

Mvh Robert

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan jo starte her http://arkivverket.no/var/arkivverket/storage/images/design/riksarkivet-og-statsarkivene/172-2-eng-GB/Riksarkivet-og-statsarkivene.gif som er Arkivverkets egen intro for nybegynnere.

 

Edit: Jeg ser at linken min ikke peker dit jeg ønsket, men Anne-Lise var høflig og fikset dette !

 

Sjøl har jeg hatt stor nytte av "Våre Røtter" av Nils Johan Stoa og Per-Øivind Sandberg - etter min mening ei nyttig bok å slå opp i både for nybegynnere og vidrekomne. I tillegg vil jeg anbefale deg å oppsøke de eldre i familien og slå av en prat om eldre tider - dette er noe de fleste av oss for sent oppdager hadde vært ei uvurderlig kilde til den nære fortid ! 

Endret av Kjell Halvorsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.arkivverket.no/arkivverket/Bruk-av-arkiv/Slekt

 

Riksarkivet på Youtube: http://www.youtube.com/playlist?list=PLFYjPBWMNHvN-qpdG_U1oavpASrIsnnDo

 

Last ned et slektsprogram du legger inn opplysningene du har og husk å legge inn kilder fra start...

De fleste programmer har en gratis prøveversjon du kan bruke en stund før du betaler for det, så du kan jo forsøke flere av dem,

før du bestemmer deg for hvilket program du vil bruke,

 

Liten oversikt: http://www.disnorge.no/slektsprogr/index.html

 

http://www.slekt.no/index.php/nyheter/artikkel/superhundreringer/

 

Endret av Anne-Lise Hansen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjør som Anne-Lise skriver - last ned og bruk et slektsprogram! Dette sørger for system, orden og oversikt over alt du legger inn. Begynn med deg selv (og evt søsken), så foreldre, besteforeldre osv. En generasjon om gangen :) Underveis legger du inn alt hva din far har dokumentert. Og ja, stol på din far, men dobbelsjekk mot primærkildene! Alle gjør feil som må rettes.

For å holde orden på alle papir jeg har på hver person (vitnesbyrd, attester, kirkebokprint mm) har jeg to tykke ringpermer med skilleark (1-56) og navn + nr på førstesiden (jeg nr 1, mine foreldre nr 2+3, besteforeldre 4,5,6,7 osv) . Jeg skal også skanne dette slik at jeg får et likt digitalt arkiv. En del dokument har jeg allerede fotografert og lagt inn i slektsprogrammet på rette person. Gjør seg når jeg printer slektsliste/-bok fra programmet :)... Sikkerhetskopi av slektsprogrammet lagrer jeg på en minnepinne som jeg har på nøkkelknippet mitt - brenner boligen min så har jeg i hvertfall  kontroll over slekta :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei folkens!

 

Fantastisk bra respons, hadde ikke regnet med så kjappe svar. Ser ut som det er flere gode tips til en nybegynner her, tusen takk :D

 

Mvh Robert

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det aller, aller viktigaste er det som Anne-Lise nemner: Noter alltid kjelder på alt. Her er det mange entusiastiske nybegynnarar (meg sjølv inkludert) som har brent seg.


 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da står det vel igjen å si at du har brukt e-mail adressen din som bruker navn. Det vil si at alle kan se den. Det er nok ikke så veldig lurt.

 

Du bør endre det.  Les reglene som står øverst på Brukernes eget forum, brukerforum.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.