Gå til innhold
Arkivverket

Skifte etter lagmann Jørgen Philipson i 1696/7. Arv etter han på Tonning i Stryn - korleis?


Aase R Sæther - Gloppen
 Del

Recommended Posts

Bra Ole Arild!

 

Her er igjen en leiermålssak fra 1650 når det gjelder Salomon Rasmussen Tonning:

 

http://digitalarkivet.no/da/nordfjordtgb1650ii.pdf

 

Se under punkt 28, og dette er den transkriberte utgaven! Og jenta het Luri Rasmusdatter ser det ut til.

 

..og vi krysser fingrene og håper at du kan finne dokumenter som forteller oss hva de to andre døtrene til Nils Philipsen og Marit Rasmusdatter het!!!!

Endret av Kjell Fredly Smøla
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er det også noe av interesse:

 

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:rg_read/30925/122/

 

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-rg20090402620221.jpg

 

Ole Larsen Tonning fikk det stritt her ser det ut til, med både en stedatter og en sønn som hadde begått leiermål.

 

Her får vi vite (kanskje noen vet det alt) at Karen Pedersdatter Tonning er død, i en tvist mellom hennes to sønner:

 

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:rg_read/30925/164/

 

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-rg20090402620263.jpg

Endret av Kjell Fredly Smøla
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godt for oss at dei er så aktive...og kranglevorne. Denne siste saka gjev oss eit dødsår for Karen Pedersdtr - 1709 - og vi kan endeleg slå frå oss tanken om at Karen ikkje er mor til alle desse borna. Ei eventuell fyrste kone til Peder Rasmusson har då ikkje hatt born.

Endret av Aase R Sæther - Gloppen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godt for oss at dei er så aktive...

 

Ja, det er veldig bra! Takk til alle som kommer med slike lenker. Det skal bli interessant å se nøyere på alle disse kildene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei igjen.

 

Jeg har som før nevnt, ikke noe å bidra med her, men følger temaet med stor interesse

 

Peder Rasmussen d. 1702 og Karen Pedersdtr. d. 1709 på Tonning hadde vel fire barn sammen, i det minste som jeg har registrert, Rasmus, Peder, Johanne og Dorte. Sistnevnte ble vel gravlagt på Eide 27.05.1742, Johanne trolig død før farens skifte i 1702. Men vet vi noe om når og/eller hvor Rasmus og Peder Pederssønner døde?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Peder skal vere død i 1725 etter bygdeboka, men eg veit ikkje kjelda til det. Så langt som vi kjenner desse folka no, er det vel ei rettsboksinnførsle då og.. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet ikke om det har interesse i dette temaet, men Rasmus Pedersen Tonning f. ca 1654 giftet seg i Korskirken i Bergen 05.05.1682 med Maren/Maria Christensdtr. Lyder. Hun ble gravlagt 19.04.1719 og det er skifte etter henne  29.06.1719. Av de 9 eller 10 barna de fikk sammen er bare to nevnt, Christen 36 år og Peder 28 år som var fraværende.

 

http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesside&bokid=solliedskift&sideid=1298&storleik=

Endret av Rune Thorstensen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det opplyst noko gardsnamn på Agnete Absalonsdtr? Eg må tilstå at eg er elendig på denne 1600-tals-skrifta endå.

 

"Ouss" les eg i tingboka (lenkje i nr. 93)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk - det kan det godt vere i mine auge og. Aaland har plassert henne på Vereide, men det har eg ikkje funne noko belegg for.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den Jens Joensen som det er skifte etter på Støvereide 24.03.1703, gift med Synneve Davidsdtr., var han sønn av Ingeborg Rasmusdtr. Tonning og Jon Olsson Stauri/Støvereide? Om så var vilke andre barn kjenner vi til etter Ingeborg og Jon, og vet vi noe om når de døde?

 

I skiftet er nevnt barna Joen, Niels, Lasse, David, Mari og Ingeborg.

 

Kildeinformasjon: Sogn og Fjordane fylke, Nordfjord sorenskriveri, Skifteprotokoll A 2b , 1702-1704, oppb: Statsarkivet i Bergen.

Merknader: Fol. 190-379. Register 1702 fol. 243.

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:sk_read/24217/89/

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-sk20081127690089.jpg

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

...... Til orientering var Johanne Jensdatter Vik datter til Maritte Andersdatter Ytreeide og Jens Pedersen Vik, Ytre-Eide slekten har vært grundig behandlet tidligere på Brukarforumet......

 

I hvilken debatt er slekten på Ytre-Eide behandlet? Fant den ikke i farten....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ytre-Eide slekten har vært behandlet i ulike diskusjoner i det gamle forumet, men det finns også noe i diplomer og rettsdokumenter. Her er noen lenker jeg fant i farten som kan være av interesse å se på om kretsen rundt gjeldende tema:

 

http://forum.arkivverket.no/topic/104510-18768-lote-ytre-eide-og-ein-mann-ved-namn-bratt/?hl=ytre eide

 

http://forum.arkivverket.no/topic/103305-17555-joergen-panter-og-anne-jensdotter-bloch-paa-gjerde-nordfjordeid/?hl=ytre+eide#entry850133

 

http://forum.arkivverket.no/topic/100304-14497-hans-clausen-bergen-og-stryn-ca-1580/?hl=ytre+eide#entry823852

Lenke til kommentar
Del på andre sider

#93, 95, 108, 109:

 

Det er ikke noen enkel skrift, nei, men jeg tolker den litt annerledes (s. 59 a):

 

...Indstefnets Peder Pedersøn Tonning, Agnete Absalonsdatter Effter  (IKKE "Ouss") hindis egen Bekiennelse at Peder Pederssøn var hindis Rete barnefader.

 

Men saken går jo over vel 4 sider, så det kan være mer å hente her.

 


#90, 91, 107,

 

Flott Rune, der fant du jo Rasmus Pedersen Tonnings hustru!!

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg er enig med Christian Arentz i det som står på høgre side i boka, men saka startar midt på venstre side, og der tykkjer eg og at Ouss kan passe.

Endret av Aase R Sæther - Gloppen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

#115

Enig, så ikke starten på til venstre, s. 58 b, der står det nok Ouss, ja.

 

For meg kan det se ut som om Agnete var datter av sognepresten i Innvik, Stryn, Nordfjord 1650-79 Absalon Jørgensen Beyer, som fikk en datter Agnete f. ca. 1660 med sin 2 hustru Cathrine Hansdatter Schreuder. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På øvre Os på Eid har vi ein husmann Absalon Mogensson i 1701, med søner på 33, 26 og 18 år. På nedre Os har vi Absalon Hansson Lemmichen omlag på same tid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dere får unnskylde at jeg drar inn en annen Tonning, nemlig Christian Tonning, men han her er jeg nysgjerrig på og klarer ikke å finne ut så mye om han.

 

I skiftet etter Christian Tonning, som ble åpnet 11. des. 1739, kommer det fram at han var visepastor til Brattvær og bodde på Veien. Han brant inne 21. nov. på Dyrnes gård. Enken Dorothea Kristina Tostrup og Christian Tonning etterlot seg sønnen Hendrich Christiansen Tonning, 7 ½ år gammel.

 

Møre og Romsdal fylke, Nordmøre prosti, Skifteprotokoll 1, 1697-1786

 

Han var først gift med Clara Marie Jensdatter Bing fra Trondheim, og 2. kona, Dorothea Kristina skal være datter av Henrich Svendsen Tostrup, som fikk borgerskap som skomaker i Trondheim 11. desember 1703. Han kom fra området rundt Flensburg. Sønnen er vel dermed oppkalt etter sin morfar.

 

I Kjøbenhavns Universitets Matrikel finner jeg i 1706 fra schola Bergensi Christianus Tonning, i sitt 20. år, dvs født ca 1686 og vestlending.

 

Hvem kan Christian være sønn av? Du vet kanskje mer om han, Kjell?

Endret av Grete Singstad
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rent umiddelbart tenker jeg på sønn til Rasmus Pedersen Tonning 1654 - ? og hustru Maria/Maren Christensdtr. Lyder d. 1719. Ved skifte etter Maria/Maren i 1719 har de to barn i live, hvorav den ene er sønnen Christen 36 år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

#119,

 

Hei,

 

Jeg har to Christian Tonning som kan passe:

 

1) Christen Rasmussen Tonning f. ca. 1683 som var 36 år gml. v. sin mor Maria Christensdatter Lyders skifte 29. juni 1719 i Bergen (ant.  tilstede), og

2) Sogneprest Edøy i Aure kannikgjeld -1739, res.kap. Brattvær (Edøy) 1721 Christen Tonning,

 

Sistnevnte kan ha vært den s.s. kom 1706 fra schola Bergensi, Christianus Tonning, i sitt 20. år, dvs født ca 1686 og vestlending, som du anfører, eller

 
s.s. fikk Ex.th. 2. aug. 1718, 30 år gml., oppholdt seg foreløpig i Fredriksborg, rejisert 4. juli s.å., "propter immaturos profectus". Non contemn., haud ill. 3. sept. s.å.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

 

Har vært på reise og er nå i Øvre Årdal, så jeg har ikke hatt noen mulighet til å svare. Og her er det vel min tur til å si BINGO!

 

Christian Tonning var residerende kapellan til Brattvær og Veien (Veiholmen) og bodde på kapellangården på Ytre Skomsøy. Han var fra Bergen og var en sønn av Rasmus Tonning og hans hustru Maria ja. Dersom dere ser helt på slutten av skiftet etter ham, så finner dere dette:

 

"Enken blef ogsaa tilspurt, hvem hun kunde opgiffue, som helst bør være hendes Søns Værge, hvorpaa hun svarede, at som hun kiender ingen af sin Sl. Mands nærpaarørende i Bergens Stift eller veed hvor de findes" så forlangte hun at hennes farbror som var borger i Trondheim og het Carsten Tostrup ble sønnens formynder.

 

Siden jeg nå ikke er hjemme der jeg har papirer på hvor sønnen havnet, føler jeg meg allikevel ganske sikker på at han havnet i Trondheim.

 

Kapellan Christian Tonning omkom som sagt i en brann i Nigarden på Dyrnes, hos handelsmann og jektefarer Isak Augustinussen Hals, og denne brannen er også ganske mye omtalt i andre kilder.

 

MEN: Er det dukket opp flere opplysninger ang. de to Nilsdøtrene vi savner? Og er det kommet opp flere opplysninger om barna etter Rasmus Salomonsen Tonning og Johanne Jensdatter? Jeg tror at denne Johanne Jensdatter var ei myndig kjelle, og dermed vil jeg anta at de svigerdøtrene hun godkjente var av omtrent samme byrd som hennes barn var, og de var ikke nødvendigvis fra Stryn, siden det helt klart ble drevet omfattende handel og jektefart (til Bergen) av denne familien på Tonning. Og siden det var gjennom arv fra Johannes foreldre at de fikk Tonning, var nok den bestemte damen opptatt av at barna fikk seg ektefeller i de høyere sirkler av befolkningen. Dvs. hun strebet nok oppover!

 

Dette kun som et hint hvor vi bør lete.

 

Mvh. Kjell

Lenke til kommentar
Del på andre sider

.... Er det dukket opp flere opplysninger ang. de to Nilsdøtrene vi savner? Og er det kommet opp flere opplysninger om barna etter Rasmus Salomonsen Tonning og Johanne Jensdatter?  ....

 

Så langt har jeg ikke funnet de to manglende døtrene til Niels Philipsen. Men jeg har funnet ut at Ingeborg Rasmusdtr., datteren til Rasmus Salomonsen og Johanna Jensdtr. Tonning, var gift med Jon Olsen Støvreide. Se lenken i innlegg 39.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jada, henne vet jeg jo om, siden jeg tross alt har vært med i denne debatten ganske så lenge, men f. eks. Agnete vet vi jo ikke noe om. Aase har hatt et forslag om at Johanne Arnesdatter kan være en datter av henne, dette pga oppkalling event. etter Johanne Jensdatter, men her mangler vi verifisering.

 

Når det gjelder sønnene, så har nok Salomon bydd på de største utfordringene for moren vil jeg tro, med det ene leiermålet etter det andre. Han ble gift med Eline Olsdatter etter som jeg har fått med meg.

 

Men vi mangler en hel del ennå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det burde vel også være mulig å regne ut sånn omtrent når disse søskena ble gift, og så sjekket ut sakefallslistene både for Nordfjord og Hordaland (Bergen) for om mulig å finne noen av dem der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.