Gå til innhold
Arkivverket

Skifte etter lagmann Jørgen Philipson i 1696/7. Arv etter han på Tonning i Stryn - korleis?


Aase R Sæther - Gloppen
 Del

Recommended Posts

#120-122

Mange takk for svar! Da har vi fått plassert Hr Christian (Christen) Tonning, regner med at opplysningene Christian gir i #121 gjelder sammen mann.

 

#122

Har lett etter de ukjente Nielsdøtrene med lys og lykte, også etter mosteren Agnete Rasmusdatter, men det er utfordrende, siden det er få spor å gå etter. Nedslagsfeltet er stort og siden Niels Philipsen var fra Viborg kan jo en av døtrene havnet der også.

Jeg kjenner heller ikke Tonningslekta godt nok, og derfor bruker jeg tid på å finne ut om de ulike Tonningene som dukker opp i kildene - noen kan jo ha navnet sitt fra spinnesiden. Det fine er at det er flere som leter og forhåpentligvis dukker de opp etter tålmodig leting.

 

Trolig het den eldste datteren til Niels Philipsen og Maren Rasmusdatter for Johanne etter sin mormor, så hun bør være født ca 1633 (jfr. leiermålssaken). Maren, oppkalt etter sin farmor, er da kanskje født ca 1635 (selv om hun ved dødsfallet i 1711 er oppgitt å være 78 år = f. 1633). Om Anne er nr. 3 eller 4 spiller ingen stor rolle, men den yngste ukjente søsteren kan ha vært en god del år yngre, for her kan det være ukjente søsken i mellom som ikke vokste opp. Eventuelle giftemål og barn kan derfor ha funnet sted fra 1650-tallet til 1680-tallet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk skal du ha, Grete!

 

Jeg har selv også lett etter disse døtrene, og deres moster Agnete, uten hell, ennå i hvart fall.

 

Men også etter de andre barna etter Rasmus og Johanne, og her tenker jeg spes. på ektefellene til sønnene. Skulle gjerne ha hatt et etternavn på dem, og ikke bare patronymet. Kona til Salomon er jo kjent da, han hadde vært en tur i halmen med henne også før giftermålet, og det er jo flott for oss!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ser at navnet på kona til Salomon har gått meg hus forbi. Jeg kan vel finne det om jeg begynner å lese alle innleggene på nytt, men finner det enklere å spørre hvem hun var og hva man vet om henne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godt tenkt, Grete. Og eg er heilt sikker på at vi snakkar om overklassen; kanskje har vi vore for snare med å avskrive sorenskrivarenkja?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

#129

Jo, sorenskriverenka, Karen Nielsdatter, kan fortsatt være aktuell, men da må både mor og datter ha vært i 40-åra da de fikk barn. Marit Rasmusdatter kan være født, som før antydet, rundt 1610, og født barn til 1650-åra. Hvis den yngste datteren ble født omkr. 1655, kan denne fått barn omkr. 1700.

 

#124

Johanne Arnesdatter har gått meg hus forbi. Fint med litt oppdatering om henne, da jeg ikke finner igjen innlegget der hun nevnes.

Endret av Grete Singstad
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Johanne Arnedtr er enkje etter Sylvester Larsson Vik som det er skifte etter i 1701. Ho har bror sin, Jakob Arneson Bø som lagverge, og det framgår også av skiftet at Ola Larsson Tonning, som har vore gift med Anne Nilsdtr, er bror til Sylvester. Eg har aldri funne ut kven dei er søner av og om dei har fleire sysken - det ville kanskje ha kasta lys over fleire personar om vi fann ut det.

 

Det var eit mål i ikkje spreie midelen før i tida, så slekt avlar slekt, som hovudregel..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er de som var brukere på Tonning fra jordeboka i 1680, nemlig Salomon, Jens og Niels:

 

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:db_read/rk/26447/6/

 

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-rk20090630340565.jpg

 

Aaland skriver at (gamle) Jens Rasmussen Tonning var gift med Anne Berge, og at hun var bruker i 1680.

 

Fram til 1689 de samme mennene som i 1680 nevnt i jordeboka, men fra dette året står Salomon, Peder og Ole:

 

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:db_read/rk/27471/5/

 

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-rk20090706330365.jpg

 

Dette trenger ikke å bety at Jens og Nils døde rundt 1688/89, da de kan ha vært død noen år før det fanges opp i jordeboka. Det kan vel heller indikere at f. eks. Nils var den, sammen med kona, det var et skiftebrev etter i 1684.

Endret av Kjell Fredly Smøla
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å fortsette med det jeg skrev i innlegg 133, her er det allikevel enken (etter Jens) som skatter i 1680:

 

 

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:db_read/rk/26443/6/

 

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-rk20090630340503.jpg

 

Men jeg lurer på hvor Aaland har navnet Anne Berge fra? Han har helt sikkert en kilde til dette navnet.

 

Hun skatter også i 1679:

 

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:db_read/rk/26349/7/

 

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-rk20090630330179.jpg

 

I 1678 er det Jens som skatter:

 

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:db_read/rk/26294/6/

 

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-rk20090630320736.jpg

 

Dermed er det trolig at Jens døde engang mellom 1678 og 1679.

Endret av Kjell Fredly Smøla
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hvor er Salomon i 1664 mantallet.?

 

Jeg kan ikke en gang finne de søkbare manntallene etter omleggingen, hvor er de? Savner også å kunne søke i samtlige kirkebøker i Bergen på én gang, på let etter dåp, vielser, dødsfall etc.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her burde det kanskje være noe å finne i margen til venstre i 1684 når det gjelder eiere og de som bygslet bruket, i alle fall dersom vi regner med at Niels Philipsen var den som døde dette året:

 

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:db_read/rk/26872/28/

 

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-rk20090702340231.jpg

Endret av Kjell Fredly Smøla
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan ikke en gang finne de søkbare manntallene etter omleggingen, hvor er de? Savner også å kunne søke i samtlige kirkebøker i Bergen på én gang, på let etter dåp, vielser, dødsfall etc.

 

På startsiden til Digitalarkivet finner du på høyre side Nyttig. Her finner du lenke til det Gamle Digitalarkivet

 

http://gda.arkivverket.no/cgi-win/WebMeta.exe?spraak=n

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Søkje i kyrkjebøkene i Bergen går faktisk riktig greit i det nye systemet - gå inn via Finn kilde - Søkeside Døpte (eller anna) i høgre marg og avgrens geografisk til Bergen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg spurte i et innlegg om Jens Rasmussen Tonning d.y. ble bosatt på Vik, og her mener jeg at svaret er:

 

http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-tl20071008840068.jpg

 

Dette er i 1714 og her er det snakk om en datter av denne Jens Rasmussen Vik, Johanne Jensdatter og hennes mann Rasmus Paulsen. Dersom noen er interessert i dette er det bare å lese.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, bare å lese Kjell, det går stykkevis! Er det nokon som kan gje ei skikkeleg avskrift her slik at vi ikkje går glipp av detaljar?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Niels Philipsens kone Marit Rasmusdtr. var gift andre gang med Jon Botolfsen. Dette framgår av en rettsak 8.4.1657 der Bendt Nagel stevnet enken og hennes nåværende mann for en gjeld som Niels ikke hadde betalt.

Fougden haffuer steffnet Niels Philippus nu Sl. Hans effter latte Hustru Marette Rasmusdatter och Hendis Louguerge som nu er hendis ecte Mand Joen Botelfs: effter den fuldmact som hand haffuer aff Bendt Nagell for en Summa Penger bete Hendis Sl mand thil hannem er skyldig effter en Rictig Vdtog aff hans Regenskabs Bog ......
 
Jon Botelsen beklaget seg over sin fattigdom og hadde tydeligvis problemer med å betale gjelden etter konas første mann. Han sa at hand aldelis intet met konen haffr bekommit.

Tingbok A5 for Nordfjord, folio 101b,permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:rg_read/28609/103/

(Sakene for 1657 er ikke med i de transkriberte utgavene).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fantastisk! Dette var meir enn eg kunne håpe på - denne Jon Botolvson har plaga meg lenge ... Så då var altså Lars Jakobson Roset gift med ei STEDOTTER av Jon Botolvson, ikkje ei dotter, slik Aaland har gått ut frå.

 

Endret av Aase R Sæther - Gloppen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg strevar framleis med forrige lenka di, Kjell, har du noko å bidra med?

 

Eg har sett litt meir på Johanne Arnedtr Vik (fødd Bø), der ein hypotese er at ho er dotter til Agnete Rasmusdtr Tonning. Eg ser at ho har ei dotter som heiter Eli - denne dottera blir gift med Nils Olsson Tonning, som er son til Anne Nilsdtr. Dersom hypotesen skulle stemme, vil dei vere tremenningar. Er det ein allianse ein trong løyve til på den tida?

 

- og tilbake til Jens Rasmusson (den yngre): Jacob Aaland har han på Vik - skriv "d.1687, br 1664". Den neste i brukarrekkja hans er Jens Jensson Fløtre gm Johanne Arnedtr Bø - den nemnde Johanne, som seinare blir gift med Sylfest Larsson - i følgje Aaland blir ho deretter gift med Didrik Olsson Grøthaug, men det har eg ikkje dokumentasjon på.

Endret av Aase R Sæther - Gloppen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo et bra langt dokument dette, Aase, men her er i alle fall begynnelsen fra denne siden: "Kiendes ieg under teignede Rasmus Poulsen det ieg med min frie Villies og Welberaaede Hue, og med min hustrues, Johanne Jensdatters Ja, Willie og Samtøche have Soldt skiødt og Afhendet, og med dette Brevs Kraft, selge Skiøde og Afhende fra mig og mine Arfvinger og til den Erlige Danne Mand Dirich Olsen Wiig. 11 1/4 ql Smør Leie, Jordegodz, beliggende i en gaard Teigen i Indwiigs Præstegield i Stryens Skibreede i Nordfiord, som min kiereste Arveligen er tilfalden Eftter hendes Sl. Fader Jens Rasmussen Wiig, som Skiftebreved af Dato den 23 Septembr 1687 udviiser og haver derfore Oppebaaret fyldest og fullverd........."

 

Blant underskriverne var Nils Olsen, borger i Bergen.

 

Dette er det som jeg mener er de viktigste opplysningene fra dette skjøtet.

Endret av Kjell Fredly Smøla
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk - dette seier då mykje. Det fortel m.a. kvifor Aaland tidfester Jens Rasmusson sin død til 1687..

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men er det Jens Rasmussen VIK han sier er død i 1687? Og tar han med hans barn under gården Vik?

Endret av Kjell Fredly Smøla
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Slik eg les det du siterer i forrige innlegg er det Jens Rasmusson som er død i 1687 - som stemmer med Aaland si brukarrekkje på Vik. Det er ikkje nemnt kone og born.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.