Gå til innhold
Arkivverket
Morten Aasberg

Et lite mysterium vedrørende Nils Fredrik Fredriksen Viborg

Recommended Posts

Morten Aasberg

Dette er egentlig en oppfølging til innlegg 12 under tema #35470 Gunder Olsen Lind. Her omtales en merkelig hendelse omkring dåpsinnføringen til Nils Fredrik Fredriksen Viborg, og oppklaringen av denne. Etter korrespondanse mellom fengselspresten i Bergen og Presten i Avaldsnes, blir misforståelsen oppklart og presten fører inn en rettelse som begynner med et ord jeg ikke klarer å tyde og deretter navnet Nils Fredrik. I parentes under kan det se ut som det står:

"Faderens Navn Fredrik

Moderens Kristiane Gundersdatter - 

i følge forklaring av fadderne den 26/4 52"

 

Så dukker et mysterium til opp. Under konfirmerte i 1852 i kirkeboken for Bergens Strafanstalt er Nils Fredrik Fredriksen og Gunder Andreas Albrigtsen ført opp etter hverandre den 23. mai. Som foreldre til de to står det:

 

(Nils Fredrik Fredriksen) Omstreifer Fredrik Fredriksen Viborg og pige Anne Christine Gundersdatter. Født 27 Nov. 1831 - og deretter en henvising til Mandtalsprotokollen No. 2 Folio 128.-

 

(Gunder Andreas Albrigtsen) Johan Albrigt Jonassen og uconfirmeret Qvindemenneske Christiane Gundersdatter. Født 15de og døbt 24de Marts 1833 - og deretter en henvisning til en attest av 13 April 1842.

 

For meg ser dette ut som en ordentlig floke. Hvem er Nils Fredriks mor? Notatet i fengselsprotokollen om at Nils Fredrik og Gunder Andreas er halvbrødre kan tyde på at det er Christiane. På den annen side er innføringen i konfirmasjonsprotokollen helt tydelig på at det er Anne Christine, og rettelsen i kirkeboken for Avaldsnes fremstår for meg som såpass utydelig at det like gjerne kan stå Kirstine/Kristine som Kristiane - og da er de to fengselsfuglene i så fall ikke halvbrødre, men fettere...

 

Noen som kan bidra til å løse opp i denne floken?

 

Med vennlig hilsen

Morten Aasberg

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Espen Tjernshaugen

 Etter korrespondanse mellom fengselspresten i Bergen og Presten i Avaldsnes, blir misforståelsen oppklart og presten fører inn en rettelse som begynner med et ord jeg ikke klarer å tyde og deretter navnet Nils Fredrik.

 

Hei Morten, ordet er de to ordene Skal være...

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Morten Aasberg

Hei Morten, ordet er de to ordene Skal være...

 

Takk skal du ha - det var nyttig.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.