Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Frank H. Johansen

Jordebok fra 1624

Recommended Posts

Frank H. Johansen

Hei,

har funnet en odelsjordebok fra 1624 i Stattholderarkivet som vekker interesse, se http://arkivverket.no/URN:db_read/db/39896/31/

 

Jeg klarer stort sett å tyde meg fram til person- og gårdsnavn, men sliter innimellom litt med måleneheter og symboler for skippund, lipsund, huder og fjerdinger.

 

Det vedlagte utsnittet gjelder en av mine forfedre, Gudmund Austvatn ("Østuattens"), som eier parter i Njust ("Nuust"), Huvnes ("Huffuoudnæs") og i Ånnerud ("Arnerød"?).

 

Men hvor store parter? Symbolet helt til høyre for de to første står for pund ( lb ) vet jeg, men hva slags pund var det i 1624?

Og iij = 3, mens iij = 2,5 - men det står noe foran i-ene. Hva betyr det?

 

Og hva er måleenheten for landskylda på den siste gårdparten? Fjerding? 

 

mvh FHJ

post-32-0-73259900-1399884857_thumb.jpg

Edited by Frank H. Johansen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ivar S. Ertesvåg

Hei,

har funnet en odelsjordebok fra 1624 i Stattholderarkivet som vekker interesse, se http://arkivverket.no/URN:db_read/db/39896/31/

 

Jeg klarer stort sett å tyde meg fram til person- og gårdsnavn, men sliter innimellom litt med måleneheter og symboler for skippund, lipsund, huder og fjerdinger.

 

Det vedlagte utsnittet gjelder en av mine forfedre, Gudmund Austvatn ("Østuattens"), som eier parter i Njust ("Nuust"), Huvnes ("Huffuoudnæs") og i Ånnerud ("Arnerød"?).

 

Men hvor store parter? Symbolet helt til høyre for de to første står for pund ( lb ) vet jeg, men hva slags pund var det i 1624?

Og iij = 3, mens iij = 2,5 - men det står noe foran i-ene. Hva betyr det?

 

Og hva er måleenheten for landskylda på den siste gårdparten? Fjerding? 

 

mvh FHJ

 

Først tala: det står "xviij" (=18), "viij" (=7,5) og "j" (=1).

 

Så måleiningane:

Oppsummeringa nede til høgre fortel at "Meell og malt" er rekna i "pd" og "lb".    "Kornn" er rekna i ei forkorting som må vere for tunner, som er

delt inn i fjerdingar ("Frg"). Endeleg er "Huder og Hudelogh" rekna i "schind" (og andre stadar "Huder").

 

Både "pd" og "lb" ville eg (som du) trudd var pund....  Det er gjerne ei forklaring, og somme slike protokollar inneheld forklaringa, anten direkte spesifisert eller

indirekte.  Dersom du blar og leitar ein del, kan du kanskje finne noko.

Eg har berre bladd littt (fremst) og finn at på side 6 og 7 er det skilt mellom skippund og lispund, og ført opp slik at skippund må vere delt inn i lispund.

 

Ein "fjerding" kan vere 1/4 av ein mæle/mellag, som igjen er 1/4 tunne; eller ein fjerding er 1/4 tunne. Dette varierer med geografien.

 

.......Tillegg:

Dette futedømet byrjar s.23, og der får vi forklaringa på framsida http://arkivverket.no/URN:db_read/db/39896/23/:

"Herudindenn ehr Bereignidt

xx lb paa .......... j pundt

xij settinger Korn paa .... j td.

ij solld Kornn paa .... j td

xij Kallffschindt paa ... j Hudt"

 

Det svarar ikkje på kva ein fjerding er firedelen av, men det kan du t.d. finne ved å gå gjennom summeringa for eit prestegjeld. (eller finne frå andre kjelder).

 

 

 

 

Edited by Ivar S. Ertesvåg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Frank H. Johansen

Tusen takk for hjelp til tolkning, samt litt voksenopplæring :D

 

Skal nå se hvordan dette passer med forholdene i 1647.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kristian Hunskaar (Arkivverket)

Jeg ville tro at alle partene er mel eller malt, hhv 18 lispund, 7 1/2 lispund og 1 fjerding (= 5 lispund). Mel og malt er den dominerende landskyldenheten i Odalen, jf. summeringa nederst til høyre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.