Jump to content
Arkivverket

Hjelp med et skifte på Sørehavn, Hordaland des 1789, Jens Jetmundsen.


Recommended Posts

Rune Thorstensen

Det er skifte etter Jens Jetmundsen på Sørehavn i desember 1789., men jeg har problemer med å finne de etterlatte, bortsett fra kreditorer. Kan noen prøve å hjelpe meg med å forstå hovedtrekkene i skiftet.

 

Om det er han jeg jekter på var han enkemann etter Kari Monsdtr. og hadde to døtre, Serene Bergithe og Malene Jensdøtre.

 

Kildeinformasjon: Hordaland fylke, Nordhordland sorenskriveri, Skifteprotokoll A 8a , 1788-1790, oppb: Statsarkivet i Bergen.

Merknader: Fol. 1-497.

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:sk_read/24079/333/

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-sk20081114720336.jpg

 

Link to post
Share on other sites
Espen Tjernshaugen

Hei Rune, det er ikke nevnt noen arvinger i dette skiftet. Det står sitat: ...hvis Boe deeles imellum Aschøens Sognes fattig Casse i følge det Høy Kongelige Rescript af 26de Decembris 1786. Inntektene i boet var så vidt nok til å dekke noe av skifteomkostningene og de fleste fordringshaverne fikk ingen ting. Det nevnes i gjeldspostene en søster Martha Olsdatter som hadde tilgode 2 Rd for lånte penger.

Link to post
Share on other sites
Rune Thorstensen

Det var vel det jeg fryktet. Kari Olsdtr. døde 1788 og Jens Jetmundsen 1789/90 og det var neppe noe igjen til de to små jentene født i 1783 og 87. Jeg har funnet dem begge i 1801 tellingen og da er de tjenestejenter på to gårder i distriktet. Jeg skal sjekke opp om Kari hadde en søster Martha, så får jeg i det minste bekreftet at det er rett skifte.

 

Hjertelig takk for hjelpen.

Link to post
Share on other sites
Espen Tjernshaugen

Det står vitterlig «Høy Kongelige Rescript af 26de Decembris 1786» i skifteprotokollen, men jeg finner ikke noe slikt rescript med den dateringen. Har en mistanke om at det er en feil og at det siktes til rescriptet av 22. desember 1786 som omhandler ang. at hvad Almisselemmer paa Landet i dette Stift arve og sig efterlade, tilhører Fattigkassen. Dette rescriptet med resten av ordlyden finner du på s. 428 og 429 her:

 

Samling af Norge vedkommende Kgl. Rescripter, Resolutioner og Collegialbreve m.v. for Tidsrummet fra 1660-1813 : forsaavidt de kunne ansees at være af Vigtighed for den Lovstuderende og den juridiske Embedsmand i Almindelighed

http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2008111903047

 

Er usikker på tydingen av ordet foran navnet Jens Jetmundsen i skiftet, men om det er som jeg tror Huslem så kan jo dette stemme bra.

Link to post
Share on other sites
Rune Thorstensen

Takk igjen Espen. Jeg tror nok dette er korrekt og det stemmer med det intrykket jeg har hatt av familien. Kari hadde en søster Marthe, såden delen stemmer også.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.