Gå til innhold
Arkivverket
Marius Hellerud

Oppslag i fødselsregisteret for Ingedal sokn, Skjeberg 1917

Recommended Posts

Marius Hellerud

Hei!

 

Min bestefars søster, Anna Margit Pedersen, ble født på Rødskasa i Ingedal sokn, Skjeberg 11. mars 1917 som datter av Oline Petrea Pedersen, født Nilsen og Johan Petter Andersen Kringlemyr.

 

Oline og Johan var ikke gift med hverandre, og henholdsvis enke og enkemann da datteren kom til verden. Johan oppholdt seg ifølge klokkerboken trolig i Sverige da datteren døptes. Det er for meg ukjent om han senere returnerte til Norge eller ei, men hans eldre barn ble værende her i landet.

 

Det er vanskelig å faststille Johans opphav. I kirkebøkene for Ingedal, samt i folketellingen 1910, veksler fødselsdatoen mellom 5. mars 1870 og 5. august 1870. Ingen steder står fødestedet nærmere spesifisert enn til Sverige, heller ikke ved innflyttingen til Skjeberg. Farens navn skal være Anders Pettersson, men heller ikke dette sporet har ført frem til en løsning på problemet.

 

Ønsker nå å be om et oppslag for Anna Margit Pedersen våren 1917 i protokollen Ingedal i Skjeberg Fødselsregister 1916-1986 (SAO/A-10923/J/Jc/L0001), som jeg av Arkivportalen ser er innlevert til dere. Vet at det iblant både kan stå fødselsdato og eksakt fødested på foreldrene i barnas innføringer i fødselsregistrene. Uansett ville jeg, om det er mulig, satt pris på et bildeutsnitt av hele Anna Margits innføring i protokollen.

 

På forhånd mange takk for hjelpen!

 

Vennlig hilsen fra

Marius Hellerud

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jolanta Akre

Protokollen venter på skanning. Vi vil undersøke den og gir deg et svar i starten av neste uke (tirsdag).

 

Vennlig hilsen

Jolanta Akre, Statsarkivet i Oslo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jolanta Akre

Vi har nå undersøkt fødselsregisteret for Ingedal sogn, i arkivet etter Skjeberg prestekontor. Anna Margits fødsel ser faktisk ut til å være registrert der to ganger - som nr. 3 og nr. 9 blant pikebarn født i 1917. Om faren er det opplyst følgende:

  • oppslag 3, nr. 3 - enkemann Johans Andersen, ca. 45 år gammel, ukjent fødested, bopel Kringlemyr "nu vistnok i Sverige";
  • oppslag 4, nr. 9 - murer Johan Andersen Kringlemyr, ca. 48 år gammel, rubrikken for fødested ikke utfylt, bopel Lykkebro Allingsaas, Sverige.

Opplysninger fra innførsel nr. 9 samsvarer for øvrig med det som er innført som nr. 6 (kvinnekjønn, 1917) i fødselsregisteret for Skjeberg sogn, i det samme arkivet.

 

Du vil om ikke så lenge kunne studere ovennevnte inførsler selv. De aktuelle fødselsregistrene bør være tilgjengelige i Digitalarkivet fra neste uke.

 

Vennlig hilsen

Jolanta Akre, Statsarkivet i Oslo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Marius Hellerud

Hei!

 

Tusen takk for kjapt og innholdsrikt svar. Dette var meget interessant. Selv om det ikke fremkommer hvor i Sverige Johan opprinnelig kom fra, er det meget nyttig å få vite hvor i Sverige han hadde tatt oppholdt etter datterens fødsel. Dersom han ble boende der en stund, er det nok gode muligheter for å spore ham i svenske kilder også, og det tåler jo også å tenkes på om han ikke kom fra nettopp dette området...

 

Vennlig hilsen fra

Marius Hellerud

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.