Gå til innhold
Arkivverket
Ole Arild Vesthagen

Den gamle fru Guron på Giske

Recommended Posts

Ole Arild Vesthagen

I et brev datert 12. juni 1578 skrevet av Anders Torgilsen Ytreeide i Nordfjord til befalingsmannen på Bergenhus og borgermester og råd i Bergen ba han om å få bekreftet et kjøpsbrev fra 1543. I dette brevet er det en interessant setning: .... Salig Erich Rosenkrantz begeret aff mig att ville besee. Och ther haffde lest samme besiglit Dombreff. Begynhe hande att sige ieg var udi skyldskap med hannos thil den gamble fru Guron paa Giske .....
 
Hvem var denne "gamle Guron på Giske"? Er hun nevnt i noen kilder? Antakelig er det umulig å finne ut hvordan slektskapet med Anders Torgilsen og henne var, men det kunne ha vært artig å finne ut noe om henne.
 
Brevet befinner seg i Diplomsamlingen i Universitetsbiblioteket i Bergen:
http://ub.uib.no/diplom/katalog/UBB-1578-06-12.html

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anita Holck

Og ellers finnes det jo en Gudrun som både har tilknytning til Giske og som er i slekt med Erik Rosenkrantz og hvis ektefelle var forlenet med Sogn, Valdres og Romsdal.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ole Arild Vesthagen

Jeg oppfatter den siterte setningen slik at Erik Rosenkrantz mente at Anders Torgilson Ytreeeide og han var i slekt gjennom "gamle fru Guron på Giske". Etter en rask leting i gamle slektshistorske artikler fant jeg en ættetavle som viser at Erik Rosenkrantz' tippoldemor het Gudrun. Hun var gift med Erland Eindridsson av Losna-ætten. Gudrun skal ha vært av Giske-ætten og Sørum-ætten. Men å finne ut om Anders Torgilson Ytreeide var av samme slekt er vel ikke mulig. Det blir vel bare å ta det med som en kuriositet i en fotnote........

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.