Gå til innhold
Arkivverket

Den gamle fru Guron på Giske


Ole Arild Vesthagen
 Del

Recommended Posts

I et brev datert 12. juni 1578 skrevet av Anders Torgilsen Ytreeide i Nordfjord til befalingsmannen på Bergenhus og borgermester og råd i Bergen ba han om å få bekreftet et kjøpsbrev fra 1543. I dette brevet er det en interessant setning: .... Salig Erich Rosenkrantz begeret aff mig att ville besee. Och ther haffde lest samme besiglit Dombreff. Begynhe hande att sige ieg var udi skyldskap med hannos thil den gamble fru Guron paa Giske .....
 
Hvem var denne "gamle Guron på Giske"? Er hun nevnt i noen kilder? Antakelig er det umulig å finne ut hvordan slektskapet med Anders Torgilsen og henne var, men det kunne ha vært artig å finne ut noe om henne.
 
Brevet befinner seg i Diplomsamlingen i Universitetsbiblioteket i Bergen:
http://ub.uib.no/diplom/katalog/UBB-1578-06-12.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og ellers finnes det jo en Gudrun som både har tilknytning til Giske og som er i slekt med Erik Rosenkrantz og hvis ektefelle var forlenet med Sogn, Valdres og Romsdal.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg oppfatter den siterte setningen slik at Erik Rosenkrantz mente at Anders Torgilson Ytreeeide og han var i slekt gjennom "gamle fru Guron på Giske". Etter en rask leting i gamle slektshistorske artikler fant jeg en ættetavle som viser at Erik Rosenkrantz' tippoldemor het Gudrun. Hun var gift med Erland Eindridsson av Losna-ætten. Gudrun skal ha vært av Giske-ætten og Sørum-ætten. Men å finne ut om Anders Torgilson Ytreeide var av samme slekt er vel ikke mulig. Det blir vel bare å ta det med som en kuriositet i en fotnote........

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.