Gå til innhold
Arkivverket

Haukrud eller Haukerud en plass ved Kongsberg, eller et navn tatt med fra et sted?


Svein Arnolf Bjørndal
 Del

Recommended Posts

17/6 1724 ble Søren Gulliksen Hauchru begravet i Kongsberg, uten aldersangivelse.

 

11/7 1741 ble Sigrid Olsdtr. Houcherue, sal. Søren Gulliksens, pensj., 60 år, begravet i Kongsberg.

 

Søren Gulliksen døper barn i Kongsberg fra 1701-1715, og nevnes ikke da med navnet Haukrud eller Haukerud, men det er sjelden at annet enn patronymer nevnes så tidlig i kirkebok for Kongsberg.

 

Søren Gulliksen nevnes også som fadder i 1698 og 1699 for barn av Johan Fredriksen Stengelsrud. Dennes kone het Ane Gulliksdatter (ca. 1666-1736), så hun kan godt ha vært en søster av Søren.

 

Videre kan Søren Gulliksen ha vært identisk med den Søren Gulliksen som i manntallet for 1687 nevnes som bühntrekker ved pukkverket.

 

I manntallet 1711 sies det om Søren Gulliksen at han var f. i Kongsberg, 38 år, han hadde arbeidet 10 år som jung, 4 år som knekt, 16 år som understiger i pukkverket. Han hadde eget hus.

 

Trolig var en bror Ole Gulliksen, som i følge manntallet 1711 var f. i Kongsberg, 34 år, han hadde arbeidet 8 år som jung, 8 år som knekt, 8 år som sprenger og 1 år som hauer. Han hadde eget hus. Ole Gulliksen var fadder sammen med Ane Gulliksdatter for Søren Gulliksens barn i 1711, og han var fadder i 1703 for Johan Fredriksen Stengelsruds barn. Oles kone, Johanne Tobiasdatter, var fadder for JF. Stengelsruds barn i 1709. Ole Gulliksen nevnes i manntallet 1729 under sjakt- og understigere som 56 år og født i Kongsberg. 

 

Både Søren og Ole Gullikssønner skal altså ha vært født i Kongsberg, men de eneste stedene jeg hos Rygh har funnet noe navn Haukerud er i Brandval og Nord-Odal. Så er Haukrud/Haukerud i dette tilfellet et plassnavn i Kongsberg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.