Gå til innhold
Arkivverket
Eli Kristine Smebye

Smebye i Halden 1872-1875 – hvor kom navnet fra?

Recommended Posts

Eli Kristine Smebye

Tre brødre Aronsson kom fra fattige kår i Gårdtveten, Holmedal i Värmland til Halden. De het Anders (f. 1851), Johan (f. 1854) og Aron (f. 1858). De fikk seg arbeid som bakersvenner.

Alle tre tok etternavnet Smebye. Hvor kom dette navnet fra? Øvrige søsken (en søster og tre halvsøstre) ble boende i Sverige og het Aronsdotter. Smebye-navnet er ikke funnet ved søk i svenske kilder.

 

Anders (min svigerfarfar) må ha lagt til Smebye-navnet mellom 1872 og 1875.

Han fikk arbeidsattest til Fredrikshald som 17-åring, og immigrerte 15. september 1871.

Gift første gang 28. desember 1871 i Halden, oppført som Anders Aronsson i kirkeboken.

I folketellingen 1875 står Anders og Aron begge oppført med etternavn "Aronsen Smeby" og adresse Urtegade 10, Fredrikshald. De bodde også i Ouskleven, Fredrikshald.

Anders Aronsson Smebye flyttet til Kristiania ca. 1884 med sin andre kone og deres første barn. Vi har god oversikt over både aner og etterkommere, men slektsnavnets opprinnelse er et mysterium. Kan noen hjelpe til med dette?

Endret av Eli Kristine Smebye

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grete Jøraas

Hvis du søker i 1900-tellingen på gårdsnavn 'Smeby/Smebye', så finner du at det er et gårdsnavn flere steder i Norge. Kan disse brødrene ha hatt jobb el lign på en av disse? Eller bare hørt navnet og likt det så godt at de tok det som sitt eget? Kan Anders første kone hatt røtter fra en Smeby(e) gård?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Iver Mosvold

Hei Eli, og velkommen på forumet!

 

Jeg har navnet på faren til Anders Aronsen (Smebye), ARON ANDERSON. Men har du morens navn (Kan det være Ingeborg Jonasdatter) , og navn på eventuelle søsken av de tre brødrene ?

 

Det er vel meget mulig at HOLMEDAL ikke er stedet hvor søskenflokken ble døpt, da det virker umulig å gjenfinne de på FamSearch. (Hvor Holmedal er rimelig godt ført).

 

Antakelig er vel den Aron Anderson (f.1823) fra Holmedal og ektefelle Lisa Danielsdatter, som bosetter seg nær Mysen ca.1873 (hvor stedsnavnet Smeby forekommer) allerede forkastet som kandidater til å være brødrenes foreldrepar?

 

NB: Emigrasjonsdatoen er nødvendigvis ikke lik tidspunktet for den reelle utvandringen.

 

IM

Endret av Iver Mosvold

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Eli Kristine Smebye

Takk for innspill!

 

Grete:

Jeg søkte opp Anders' første hustru Laura Emilie Bolette Jensdatter og hennes aner etter ditt tips, men fant ingen Smeby/Smebye-spor der.

Hun ble født 29. aug. 1848 i Enningdalen, Idd. Foreldre var Jens Jacob Larsen og Marthe Helene Larsdatter. De bodde på gården Skotkjær (folketellingen 1865).

Har også søkt på Smeby/Smebye-gårder, men finner ingen logisk sammenheng.

 

Iver:

Mysensporet er forkastet, ja. Broren Aron Aronsson Smebye ble ikke født før i 1858.

Aron Andersson (Anders' far) f. 1823, bodde i Gårdtveten til han døde 1902 - veldig fattig.

Ingeborg Jonasdotter (1818-1873) var hans første kone. De tre sønnene og en datter (Elisabeth Aronsdotter) er fra dette ekteskapet

Maria Stina Nilsdotter var kone nr.2, og 3 døtre ble født i dette ekteskapet.

Alle barna er født og døpt i Holmedal, dette har vi funnet dokumentasjon på i fødselsregistere, husförörslängder og kirkebøker med god hjelp på biblioteket i Årjäng!

Vi kjenner også til foreldre og besteforeldre (samt søsken, tanter og onkler og bosteder) til både Aron Andersson og Ingeborg Jonasdotter.

Vil du se mer på dette, kan du jo ta deg en tur :) !

 

Endret av Eli Kristine Smebye

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Berit Knudsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.