Gå til innhold
Arkivverket

Omstreifer? Lars Mortenssøn fra Lindaas og Femme Nilsdatter fra Bergen?


David Widerberg Howden
 Del

Recommended Posts

Hei tenkte en fortsettelse av en tråd i tydeforumet: http://forum.arkivverket.no/topic/189392-tyding-av-en-dåp-i-bergen-og-en-oppføring-i-manntall-for-1701-fra-lindås/ I min 5-tippoldefar Niels Larsens (1720-1785) dåp 8 Juni 1720 i Korskirken, http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070320640609.jpg&siz=full står dette:

 

"d: 8 Jun: Nils, af For: Lars Mortenssøn fra Lindaas Gield Som farer her og der paa Landet, og søger Sin Fø- de, og Femme Nilsdatter, barnet Aflet i Lindaas Gield, paa En Gaard kaldet Tyffing, lig- ger i barselSeng i Sandvigen, hos Siri Pedersd: neden for Rachel Wønsk, Notific: Byefogden, ved Christian Friderichssøns Kone Margretha Monsdatt: og Provsten ved Mag: Kaa d: 9 Jun: 1720. Fadd: Ole Christopherssøn K: Margretha Wønsk, Elling Ellingssøns K: Berthe Pedersd: Crispinus Ja- cobssøn, Ole Larssøn, Rasmus Gabrielssøn., Hun tilforn begaaed Saadan forSeelSe, lever begge i armod."

 

Om faren Lars Mortenssøn blir det opplyst at han er fra Lindaas og at han farer her og der på landet for å søke føde, mulig at han da kan kalles "omstreifer". Kan også være at han er samme som blir dømt 21 Trin 1735 til Puliqve Obselve i Kvinnherrad for leiermål med Gislew Albertsdtr i Helvigen(hun blir også dømt). Og jeg har lurt på om han også kunne være samme som Lars Tyfting/Tøfting som er legdslem i Lindås 1769-1786.. Hvis det siste stemmer hadde han tilknytning til gården som sønnen Nils var "avlet".. Men det er også mulig at Femme var tjenestepike på denne gården..

 

Om moren Femme Nilsdatter, antar jeg at har tilknytning til Bergen og til de hun bodde hos i barselseng. Femme gifter seg i Nykirken 12 April 1722 med en Johannes Iffverssøn, og får fem barn med han.

 

b. Karen Johannesdatter Døpt 5 Desember 1723 i Nykirken.

 

c. Hans Johannessen Døpt 27 Mars 1731 i Nykirken.

 

d. Berthe Cathrine Johannesdatter Døpt 10 Mai 1733 i Nykirken.

 

e. Ester Johannesdatter Døpt 16 Oktober 1735 i Nykirken.

 

f. Ide Johannesdatter Døpt 10 Oktober 1738 i Nykirken.

 

Det dør en Femme Nielsdatter, som fattig 25 August 1740 i StJ. Og det finnes en til som dør 64 år gammel, 28 Juli 1774 i StP. Det finnes i tillegg en som gifter seg Ole Erichsen Vedefieldt 17 November 1748 i DK.

 

Har også funnet dette: UBB Diplom 1740, 27. juni. Bergen "Anders Jeremiesen og Mons Larsen Grinde, på vegne av Femme Nilsdatter, har i skiftet etter avdøde Daniel Nielsen og hans hustru Grisele Monsdatter solgt til Margrete, Bendix Hansens enke, deres tilfalte arvedel og halvpart i de avdødes hus med sjøbod og underliggende grunn, som ligger utenfor Nykirken, samt i en sjøbod i Lille-Sandviken. Jørgen Holmer, i Anders Hinds sted, og Johan Stoltz har som vitterlighets vitner forseglet og underskrevet skjøtet. Stemplet papir, 4 påtrykte lakksegl". 

 

Hadde vært spennende å funnet ut litt mer om Femme og Lars Mortenssøn fra Lindås..

Endret av David Widerberg Howden
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.