Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Olav Ringhus

Skomaker Ole Larsen Gierlow på Kongsberg

Recommended Posts

Olav Ringhus

For nokre dagar sidan var eg inne på forumet der eg ba om hjelp til å vurdere ei "hypotese" eg hadde laga om anene til denne skomakaren. Herrane Mosvold og Hunskaar tok seg tid til å sjå på dette eg hadde laga - og la på kvar sitt vis denne "greia" mi død. Om dei same herrane - og for all del andre og - ville sjå om mitt nye spor er liv laga ville eg bli glad. I bygdeboka for Furnes - under garden Gjerlu er det nemnt ein Arne Mikkelsen. Omkring 1649 blier han gift med Mari Jensdatter og der ståre i slutten av andre avsn. side 298: og av barn kjenner vi: 1. Ole, senere Kongsberg, far til Håken, Ole og Lars, som alle blir nevnt senere. 2. Håken osv. På side 299 i andre avsnitt blir Ole Olsen- bror av Håken og Lars nemnt som berggesell - noko som trulegvis peikar i retning av at han arbeider i gruvene på Kongsberg. Vidare er det nemnt at ein yngre bror av Ole, Lars gjer "krav på odels- og åseteretten til Gjerlu, og solgte den og til farbroren Håken Arnesen Hovineie ", osv.

Eg leitar i kyrkjebøkene på Kongsberg og på Hedemarken for å sjå om eg finn desse tre brørne - og far deira , men har ikkje greit stadfesta nokon så langt. Er det nokon som veit noko om desse.?

Skomakaren blei gift med Berthe Olsdatter Narverud frå Jondalen 26.juni 1751 og har desse  borna Live, Ingeborg, Gunor og Lars.

post-6369-0-76863800-1414606408_thumb.jpg

post-6369-0-28534300-1414606427_thumb.jpg

Edited by Olav Ringhus

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kristian Hunskaar (Arkivverket)

Det er åpenbart sakene om salg odels- og åsetesrett på begynnelsen av 1700-tallet som dokumenterer Arne Mikkelsens tre sønnesønner Håken, Ole og Lars. Bygdebokforfatteren har vært så vennlig å opplyse om tinglysingsdatoene, og da ville jeg startet med å sjekke tingbok og eventuelt pantebok for å se om det er detaljer der som er utelatt i bygdeboka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.