Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Håkon Brun

Innberetning departementet 1872

Recommended Posts

Håkon Brun

I 1872 sendte lensmann i Trondenes, Carl August Strøm, ei innberetning til departementet. Jeg vet ikke hvilket departementet, men jeg tror det gjaldt reindriftsbeiter i gamle Trondenes kommune som da innbefattet dagens Harstad og Skånland kommuner. Det er referert til denne innberetningen i "Trygve Lysaker: Bygdebok for Trondenes. Skånland herred. Harstad 1956." Det er ikke oppgitt noen kildehenvisning. I denne innberetningen omtales Henrik Andersen, kjent som "Dundor-Heikka, en legendarisk bjørnejeger, reindriftssame, gårdbruker og fisker. Ut fra Trygve Lysaker bygger lensmann Strøm mesteparten av sin beretning på den beretningen lensmannen har fått fra Henrik Andersen.  Vi ønsker å trekke Dundor-Heikka frem i lyset og presentere han i "Årbok for Skånland" som utgis av Skånland historielag. Han er fremstilt i ei bok av Inga Bjørnson fra 1916 : "Dundor-Heika", hvor hun har tegnet et usant og lite tiltalende bilde av han. Vi ønsker derfor også å få med lensmann Strøms beretning. Er det mulig å få kopi av denne beretningen fra 1872 av lensmann Strøm, og hvordan skal en gå frem? Med vennlig hilsen Håkon Brun

Share this post


Link to post
Share on other sites
Seksjon for brukertjenester

Vi har undersøkt journalen til Indredepartementet, 1. Indrekontor, som hadde ansvar for same- og reindriftssaker i 1872. Vi kan ikke se at det finnes noen korrespondanse angående reinbeite i Trondenes kommune.

 

Uten å ha nærmere referanser til hvor innberetningen har blitt sendt, og gjerne en nærmere datering har vi dessverre ikke kapasitet til å lete etter det ønskede dokumentet.

 

Vennlig hilsen

 

Seksjon for brukertjenester

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.