Gå til innhold
Arkivverket
Håkon Brun

Innberetning departementet 1872

Recommended Posts

Håkon Brun

I 1872 sendte lensmann i Trondenes, Carl August Strøm, ei innberetning til departementet. Jeg vet ikke hvilket departementet, men jeg tror det gjaldt reindriftsbeiter i gamle Trondenes kommune som da innbefattet dagens Harstad og Skånland kommuner. Det er referert til denne innberetningen i "Trygve Lysaker: Bygdebok for Trondenes. Skånland herred. Harstad 1956." Det er ikke oppgitt noen kildehenvisning. I denne innberetningen omtales Henrik Andersen, kjent som "Dundor-Heikka, en legendarisk bjørnejeger, reindriftssame, gårdbruker og fisker. Ut fra Trygve Lysaker bygger lensmann Strøm mesteparten av sin beretning på den beretningen lensmannen har fått fra Henrik Andersen.  Vi ønsker å trekke Dundor-Heikka frem i lyset og presentere han i "Årbok for Skånland" som utgis av Skånland historielag. Han er fremstilt i ei bok av Inga Bjørnson fra 1916 : "Dundor-Heika", hvor hun har tegnet et usant og lite tiltalende bilde av han. Vi ønsker derfor også å få med lensmann Strøms beretning. Er det mulig å få kopi av denne beretningen fra 1872 av lensmann Strøm, og hvordan skal en gå frem? Med vennlig hilsen Håkon Brun

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Seksjon for brukertjenester

Vi har undersøkt journalen til Indredepartementet, 1. Indrekontor, som hadde ansvar for same- og reindriftssaker i 1872. Vi kan ikke se at det finnes noen korrespondanse angående reinbeite i Trondenes kommune.

 

Uten å ha nærmere referanser til hvor innberetningen har blitt sendt, og gjerne en nærmere datering har vi dessverre ikke kapasitet til å lete etter det ønskede dokumentet.

 

Vennlig hilsen

 

Seksjon for brukertjenester

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.