Gå til innhold
Arkivverket
annebakke@gmail.com

Borgerbevilninger i Halden for Svend Poulsen

Recommended Posts

annebakke@gmail.com

Jeg leter etter Svend Poulsen og hans familie i Halden. Pga en kirkebrann som visstnok skal ha funnet sted er det mangelfullt med kirkebøker. Jeg finner ham heller ikke for folketellingen 1801. Svend fødsels- og dødsdato er ukjent, dvs jeg finner en Svend Poulsen i begravlesesprotokoll for Halden i 1819,52 år som fattiglem(klarer ikke dessverre å tyde alt her, men dette er høyst usikkert funn. Jeg har prøvd å lete meg gjennom dåpsprotokoller for Svends barn. Av de jeg klarte å tyde av bosted var det Porsnæsbakken og spesielt Busterud som er nevnt flere ganger. I dåp 1790, 1792,1804 og 1806 er han nevnt som Borger og Slagter, da med to forskjellige hustruer; Maria Olsdatter og Abel Gundersdatter. Var det slik at man måtte ha bevilning for å utføre håndverk? Og videre- hvorfor Borger- var Svend av utenlands opprinnelse?, men det nevnes innfødte haldenseren Svend Poulsen. I boka "Haldenhåndverkerne over 350 år" side 163 nevnes en Svend Poulsen som eneste Slagter i 1790 mellom 1769 og 1801. Videre står det i boka at "1. Nordre kvartal- eller i Busterud" var det vanlig at slagterne bodde, de holdt sammen og bodde på et lite geografisk område. Det hadde vært interessant å finne noe mer om Svend i Borgerbevilningene, kansje jeg finner mer ut av ham og hans familie.Soldatyrket var også vanlig inngangsport for slagterhåndverket,står det videre i denne boka. På side 162 i boka nevnes en slagter Povel Pedersen, boende visstnok også på Busterud. Det er kanskje et skudd i blinde, men tanken streifet meg at denne Povel Pederesen kanskje er Svend Poulsens far. Stavemåten er nevnt på denne Povel at stavemåten kanskje er feil,( fant en linkutdrag fra Borgerbevilningen Halden 1734 på nettet).

Endret av annebakke@gmail.com

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jolanta Akre

Du har valgt å plassere dette innlegget på forum "Spør Statsarkivet i Oslo". Dette forum er ment for spørsmål om generell veiledning i våre kilder og om eventuelle enkle oppslag i våre arkiver. For eventuelle spørsmål om hjelp til tyding, er forum "Tyding av skannede kilder" rette vedkommende. Det finnes også "Brukernes eget forum" der du kan få gode råd fra erfarne brukere av Digitalarkivet, deriblant slektsforskere.

 

Ut fra det du har skrevet, kan det være relevant å undersøke arkivet etter Fredrikshald magistrat, SAO/A-10709. For eventuelle eldre dokumenter vil vi henvise til arkivene etter Kristiania stiftamt, SAO/A-10386 der det bl.a. er bevart korrespondanse fra en rekke lokale myndigheter, også fra Fredrikshald. Det kan dreie seg om oppgaver over utlendinger som oppholdte seg i byen, over de som fikk borgerbrevet etc.

 

Vennlig hilsen

Jolanta Akre, Statsarkivet i Oslo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.