Jump to content
Arkivverket
Harriet Skogholt

Svenske tatere

Recommended Posts

Harriet Skogholt

Er det noen som vet hvordan jeg kan komme videre mtp å finne ut om det er noe i min manns muntlige familiehistorie, der slekten visstnok stammer fra "svenske tatere"? Jeg har tråklet meg tilbake til midten av 1800-tallet hvor og fått hjelp her inne til å finne dåpsinnførsler, vielse og fløyttemelding i svenske kirkebøker (se mitt innlegg om forespørsel om svenske kirkebøker, fikk ikke til å legge link. Skal prøve igjen). Har funnet navn og datoer tilbake til første halvdel av 1800-tallet, men såvidt jeg ser er det ikke noe uvanlig ved disse. Noen som vet om reisende/tatere døpte barna sine i kirken og/eller om det ble ført merknader av noe slag? På forhånd tusen takk!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dag T. Hoelseth

Et tips er å lese Bo Lindwall: Anor från landsvägen. Hur jag finner mina förfäder bland resandefolket, 2014. Finnes på biblioteket til Norsk Slektshistorisk Forening i Øvre Slottsgate 2 B i Oslo, men kan vel ellers enkelt bestilles fra Sverige.

 

DTH

Share this post


Link to post
Share on other sites
Iver Mosvold

 "svenske tatere"

Begrepet er jo utfordrende. Men dersom det viser seg å være snakk om en spesifikk slekt, bør det være mulig å nøste opp noe. Det er noen delevillige kløppere her på forumet som åpenbart sitter med store databaser.

 

Du ligger inn lenke ved å kopiere URL-adressen, (det som starter med http) og lime denne adressen inn i teksten. Når det gjelder kirkebøkene hos arkivverket kan man klikke på "billedinformasjon" for å få opp URL-adressen for den kirkeboksiden du vil lage lenke av. Denne kopieres, - for så å limes inn i dokumentet du vil sende i debatten.

(Om dette fortsatt er vanskelig, går det an å lage et innlegg med navn,datoer etc. uten å bruke lenker)

 

 

De såkalte "tatere" tok del i kirkelige handlinger (dåp-konfirmasjon-vigsel-begravelse) og følgelig ført inn i kirkebøkene i meget stor grad. Men avvikene er selvsagt noe større her enn for bufaste folk. - Det hendte ofte at presten noterte deres tilhørighet, men her spørs det bl.a. om hvilken tidsperiode det siktes til, samt behovet for merknaden.

 

 

IM

Share this post


Link to post
Share on other sites
arne askildsen

Har du prøvd svenske Anbytarforum?  Før var det gratis tilgang, nå må du kanskje betale...

Share this post


Link to post
Share on other sites
David Widerberg Howden

Denne avhandlingen synes iallfall jeg var interessant: http://munin.uit.no/bitstream/handle/10037/3399/thesis.pdf

Ellers er det mulig at Jonny Mydland kan hjelpe deg litt på vei..

 


Har du prøvd svenske Anbytarforum?  Før var det gratis tilgang, nå må du kanskje betale...

 

Anbytarforum er fortsatt gratis ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anne-Lise Hansen

Trådstarter har ikke vært pålogget siden denne tråden ble startet og abonnerer ikke på emnene sine, så det er vel i så fall tilfeldig om det blir noen respons her. Lenke til et av de andre emnene: http://forum.arkivverket.no/topic/192933-noen-som-kan-gj%C3%B8re-s%C3%B8k-i-svenske-kirkeb%C3%B8ker-eller-er-de-tilgjengelige-evn-hvor/#entry1632816

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.