Gå til innhold
Arkivverket

Hjelp til tyding av kirkeboktekst samt farsskap til gutten Hartvig Christian Johansen, f. Beitstad, N.Trøndelag 1802.


Bjørn Piro
 Del

Recommended Posts

I ministerialbok for Beitstad,  Nord-Trøndelag 1722-1815, finner jeg dåpen til Hartvig Christian  (på side 215)

 

Døpt: Beitstad 31.1.1802 og her er det kommentarene til  høyre på siden som vekker min oppmerksomhet:

 

Døpt et barn avlet utenfor ekteskap hvis Moder ansortie nyligen i .............. (tjeneste?) ankommen pige Karen Hartvigsdatter Nidaros av Orkedalen (hun vet jeg ble døpt i Orkdal 5.9.1775) har angivet dets fader at være korporal Johan Gunnersen Vold eller ........... paa ..................., skal være  hennes første Lejemaal, om karen ......... vites ikke. Barnets navn: Hartvig Christian.

 

Jeg leter etter faren og kan hende er da de manglende ordene her, en verdifull ledetråd for meg.

 

Faren het nå i alle fall Johan Gundersen Vold.

 

Hartvig Christian ble gift i Mære i Sparbu, Nord-Trøndelag 13.11.1828 (ministerialbok 1825-35, side 184). Her står han oppført som Hartvig Christian Johansen Holum. Og lenger til høyre på siden står farens navn: Johannes Fro........ P...... (står det prestegjeld mon tro?).

Kan hende nettopp de manglende ordene her kan hjelpe meg på gli?

 

Jeg fant også i folketellingen i 1801 for Inderøy, Nord-Trøndelag en Johan Gunnersen som kunne passe i alder til å være Hartvig Christians far, men dette blir naturligvis rene spekulasjoner:

 

På gården  Kjelaas:

Gunner Olsen, 61 år, bonde og gårdbruker.

Kone: Anne Olsdater, 60 år.

Blant barna: Johan Gunnersen, 23 år, ugift.

 

Håper noen kan hjelpe meg i sakens anledning?

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er lenken du kan legge ved,Bjørn

 

Hartvig Christian,31 jan 1802.

(på høyre side)

Kildeinformasjon: Nord-Trøndelag fylke, Beitstad, Ministerialbok nr. 741A01 (1722-1815), Kronologisk liste 1802, side 215.
Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=16433&idx_id=16433&uid=ny&idx_side=-218
Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070927660140.jpg

Endret av Ann-Mary Engum
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg forsto ikke alt, men nok til at jeg mener at dette kan være faren da gårdsnavn og sted ser ut til å stemme. http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01058453001295

 

Iflg. FS så finnes det en Johan Gunnersen døpt 25/3 1778 Inderøy, foreldre Gunner Olsen og Anne Olsdt.

Familien i 1801 http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01058459000406

Mitt spørsmål er da om sønnen som står oppført hjemme på Kjelaas og Johan Gunnersen på Aatloe i Frosta med samme alder er samme person.

 

Neste er Johan Gundersen dpt. 8/2 1778 Stjørdal, far Gunder Hembre. Hemre 1801 http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01058452005374

 

Det fantes også en Johan  dpt. 21/1 1776 Stjørdal, far Gunder Einang, men de finner jeg ikke i 1801.

 

Til sist var det en Johan dpt. 13/2 1780 Stjørdal, far Gunder Knot. Knotten grd. 1801 http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01058452004795

 

Dette er bare forslag, og må evt. sjekkes.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

NB! 31 .døpt et barn avlet udenfor Ægteskap, hvis Moder er hertil nyligen i Tjeneste ankommen pige Karen Hartvigsdatter Nidaros av Ørkedalen har angivet dets fader at være Corporal Johan Gunnersen Vold eller Aatloe paa Frosten, skal være hennes første Lejermaal, om karlens ...flere(?) vites ikke. Barnets navn: Hartvig Christian.

 

http://digitalarkivet.arkivverket.no/kb/dp/person/pd00000006722888

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hjertelig takk til dere bidragsytere!. Skjønner også at jeg  burde har lagt inn emnet under tydeforumet og skal love bot og bedring! Angående rådet fra  Else om å legge ved lenke, så må jeg komme med en tilståelse - det er bare å innrømme det - jeg vet ikke hvordan dette gjøres? Men jeg skjønner det kan vekke irritasjon, så jeg må nok ta meg sammen! Er det noen hyggelige sjeler som kan tenke seg å gi meg en rask innføring eller kan jeg finne fremgangsmåten et eller annet sted?

 

På grunn av svarene jeg nå har fått er det ikke lenger nødvendig å gå veien om Tydeforumet, for jeg forstår nå at stedet barnefaren kom fra var gården Aatloe i Frosta, Nord-Trøndelag. Folketellingen fra 1801 forteller jo at der bodde den 23 år gamle soldaten Johan Gunnersen, og dette er utvilsomt samme mannen. Ved å lete litt i kirkeboka for Frosta fant jeg også en Johan Gundersen som konfirmant i 1793 med bostedsadresse Frosta. Så det må  jo være ham. Nå skal jeg lete i kirkeboka etter dåpen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenkte du kom på banen Ann-Mary - så takk skal du ha. Jeg prøvde fremgangsmåte forslaget til Espen Tjernshaugen  - men dessverre uten hell! Når jeg kopierer de 3 linjene (Kildeinformasjon, Permanent sidelenke og Permanent bildelenke) og skal lime dette inn i svarfeltet her, er ikke lenger "lim inn" funksjonen operativ. Skriften er grå og ikke svart og da funker det  ikke! Jeg får gripe fatt i ekspertisen i familien (dvs. mine sønner) - de er datakyndige og klarer det meste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

(Se klistret emne øverst om problemer med forumet etter oppdateringen)

http://forum.arkivverket.no/topic/189875-problemer-med-forumet-etter-oppdateringen-liste-over-hvordan-de-forskjellige-problemene-kan-l%C3%B8ses/

 

Jeg får ikke limt inn lenke fra kirkebøker

Dette problemet oppstår med nettleseren Internet Explorer. Om ikke tømming av cache/internminnet hjelper, kan det være at du får lagt inn lenken ved først å trykke på Toggle Editing Mode-knappen øverst til venstre i editoren (da vil html-kodene være synlig) og deretter legge inn lenken og lagre.

Endret av Anne-Lise Hansen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.