Gå til innhold
Arkivverket
Trygve Knudsen

Aanon på Tjore (Aust-Agder)

Recommended Posts

Trygve Knudsen

I slekstreet mitt har jeg en Erich Aanonsen Østerhuus (1570-1637), g.m. en Anne.

 

Hans far skal ha vært "Aanon på Tjore". På hjemmesiden til skipsrederiet J.M. Ugland & Co kan man lese følgende:

 

"I skrifter som går tilbake til 1278 hører vi om Tjorebonden Jon Hoglive Tjore som fikk et langskip å føre av kongen for å bistå ham på tokt til syderøyene. Dette er den første navngitte ”kapteinen” i slekten. Jons barnebarn Gudbrand og Gunnar tok i sin tid opp tradisjonen etter ham, og drev blant annet med sjøfart og handel av tømmer, hvorpå man i 1326 finner deres hyrede skip «St.Holberg» i England med tømmerlast til en verdi av 30 pund. Senere forteller også andre brev oss at de ble skipseiere. Gjennom hele middelalderen drev slekten med jordbruk på Tjore, der man konkret også kan spore deres engasjement i sjøfart frem til tidlig 1400-tall, da sønnedatter av Gudbrand på vegne av sin far og farfar krever resten av summen for en stor knarr som bøndene på Eiker ved Tønsberg i sin tid hadde kjøpt av Gudbrand.
På midten av 1500-tallet, nevnes Aanon på Tjore som var etterkommer av den Jon Hoglive Tjore som nevnes på 1260-tallet. Aanon var bosatt på Tjore og på gårdens strand fantes et gammelt verft hvor bøndene siden vikingtiden hadde bygd skip. Her etablerte den Dansk/Norske  kongen rundt 1559 landets første storstilte verft hvor flere krigsskip ble bygd for Kronen. Deriblant orlogsskipet ”St.Oluf” som i sin tid var verdens største flytende fartøy med sine 1500 læster. Foruten dette skipet, kjenner man så langt fire andre orlogsskip som ble bygd her, alle mellom 1559 -1587."

 

Noen som vet noe mer om denne Aanon og kanskje hans forfar Jon Hoglive Tjore? Ganske sparsomt resultat på Google.....

 

Mvh Trygve

Endret av Trygve Knudsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.