Jump to content
Arkivverket
Lars E. Øyane

Sjur Knutson og Kari Halstensdotter - vigde i Borgund, Lærdal 1721 - kvar vart det av dette parfolket?

Recommended Posts

Lars E. Øyane

Kyrkjeboki for Lærdal (med Borgund) syner at ein Sjur Knutson og ei Kari Halstensdotter gifte seg i Borgund 24. søndag etter Trefoldighet (23.11.) 1721 (http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=11593&idx_id=11593&uid=ny&idx_side=-27).

 

Eg ønskjer å finna ut om dei kan ha vore foreldri til ei Anna Sjursdotter som 16.10.1752 gifte seg i Borgund, Lærdal med Jacob Ingebrigtson frå ein plass under Eggum i Borgund og døypt der 16.11.1727.  Dei fekk seks born i lag, og eldste dotteri heitte Kari, rimelegvis oppkalla etter mormori!?  (Farmori heitte Agatha, som òg var namnet på neste dotteri i denne huslyden)  Sjur Knutson var i 1701 busett på Hovland i Borgund, 7 år gamal, i lag med mori Anna Olsdotter!

 

Det ser ut til at ein god del fødsler frå Borgund manglar i kyrkjebøkene for Lærdal - eg vil tru at soknepresten på den tidi nytta "lappesystemet", og stundom gløymde han å skriva inn alle barnedåpane frå "Annex-ssokni"...  Nettopp dette gjer det vanskeleg å påvisa born i denne delen av Lærdal på 1720- og 1730-talet!

 

Ein Sjur Knutson døypte 8.11.1733 i Borgund ei "uekte" dotter Martha.  Om dette er den same Sjur, veit eg ikkje.  Derimot var nok Sjur og Kari foreldri til nokre av desse borni, alle døypte i Borgund:

 

* Ole, døypt 10.5.1722 av far Sjur Eraker

 

* Kari, døypt 19.3.1724 av far Sjur Borlaug

 

* Kari, døypt 11.6.1730 av far Sjur Eggum

 

* Ole, døypt 14.10.1731 av far Sjur Eggum

 

Eg mistenker desse for å vera søsken, og då er det "plass" til fleire andre born, mellom anna ei Anna!

 

Eg vonar å råka på ein eller annan med lokal kunnskap i Borgund, Lærdal som kan hjelpa meg med denne huslyden og takkar so mykje på førehand for alle gode tips!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lars E. Øyane

Eg har i kveld fått sjekka opp bygdeboki for Borgund, og på side 403 er omskrivne Sjur og Kari på ein unemnd plass under Eggum.  Forfattaren har fått med dei to yngste, fødde på Eggum.  Dessutan er nemnde ei Unni (gift 1746) og Anna (gift med Jacob Ingebrigtson).  Foreldri er ikkje identiserte.

 

På side 398 under plassen Vettei under Eggum er omskrivne Jacob Ingebrigtson og kona Anna Sjursdotter, men der står det at Anna "truleg var dotter til "Sjur styrmann" på Lærdalsøyri".  I so fall var ho fødd i 1721.

 

Eg trur IKKJE at Sjur styrmann var far til "vår" Anna; til det tykkjer eg ho er i eldste laget...  Og dessutan kan Sjur styrmann neppe vera identisk med Sjur Knutson på Eggum!

 

På side 662 under Borlaug, plassen Borloshagen, nemner forfattaren Sjur Knutson med kona Kari Halstensdotter og dotteri Kari, men ikkje noko meir om nokon av dei!

 

Det er trist at kjeldetilfanget i Borgund med omsyn til plassfolki er so "tunt" på første helfti av 1700-talet, so eg er redd me ikkje kjem noko nærare sanningi, med mindre det kan finnast opplysningar i tingbøkene...?  Eller kanskje har nokon andre tips å komma med?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.