Gå til innhold
Arkivverket

En taterhistorie fra Norge anno 2014


Morten Aasberg
 Del

Recommended Posts

Ikke lenge etter at jeg begynte med sporten Slektsgranskning oppdaget jeg at tippoldefaren min het Benjamin Forselius Jacobsen og var - tater.

 

Oh behold - var det noe jeg absolutt ikke visste - og ventet, så var det at jeg kom fra taterslekt. 

 

- Så spennende, tenkte jeg og kastet meg over kirkebøkene med stor glød og interesse. Og det gikk ikke lang tid før jeg oppdaget at jeg slett ikke er den eneste slektsgranskeren med den bakgrunnen. Vi er mange - og sånn jeg ser det - entusiastiske. Taterforskning som sport er ofte som å løpe orientering uten kart - noe jeg opplever gir en ekstra liten spiss til hobbyen. Må si at jeg kan føle meg litt ekstra «connected» med alle dere andre her inne på forumet som gransker de samme slektene som jeg.

 

Og så er det så mange fargerike personer der ute - Grisilla, Kari med Kjeften, Glad-Loa, Fant-Karl, Stor-Johan, Gryte-Per, Tobaks-Ola for å nevne noen - og om man ikke tenker over at de faktisk var de fattigste av de fattige, kan de nesten fremstå som litt av noen celebriteter.

 

Desverre er virkeligheten en annen - og den er slett ikke historie, men reell 2014-virkelighet - noe denne avisartikkelen i Glåmdalen er et grelt eksempel på:

 

GLÅMDALEN

 

Ønsker dere alle en kveld med riktig vond smak i munnen

 

Morten Aasberg

 

Endret av Morten Aasberg
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Historien er jo bare tragisk. Forøvrig omtalt på TV2-nyhetene i går kveld.

 

De fleste har nok tanker innimellom som generaliserer, men når man mangler de sperrene som skal blokkere tankene fra å bli omsatt ut i det virkelige liv må samfunnet reagere. Kanskje med hjelp fremfor straff...eller kanskje like greit i kombinasjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt enig med deg Jørgen - det er bare tragisk. 

Min tippoldefar, Benjamin, som jeg nevnte innledningsvis, satt vel inne mer enn han var ute - blant annet satt han tolv år for drap. Gjør det meg til drapsmann? Er jeg omstreifer, selv om min tippoldefar var det? Er Barack Obama slave, selv om forfedrene hans var det? 

 

Jeg bor selv i Solør, og har av og til moro av å fortelle folk jeg treffer at jeg kommer fra taterslekt - og nesten uten unntak blir de som får vite det litt flakkende i blikket og får fryktelig dårlig tid Fordommer lever dessverre i beste velgående overalt, enten det gjelder fordommer mot innvandrere, arbeidsledige, arbeidssøkere over 40, homofile, tatere, samer eller alenemødre. 

 

Hjelpe og trøste

 

Morten

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Barack Obamas forfedre var vel ikke slaver? Var ikke faren en høvdingesønn fra Kenya? Michelle Obama derimot stammer fra slaver.

Helt enig i hovedsaken i denne tråden

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 år senere...

Når jeg begynte å finne dette ut (i relativt voksen alder) var det ingen som ville prate om det.

Min familie ville helst legge lokk på hele greien.

Jeg måtte etter vert sette foten ned, og nesten tvinge de eldre til å fortelle. Som jeg sa til dem, dette er også min slekt, ikke bare Deres slekt!

Oppdaget jo etterhvert da jeg fikk dette som en lidenskapelig hobby, at det var virkelig en del ehhhhhmm "fargerike" forfedre der ute. 😁

Mye fengselsstraffer, og masser av unger med flere kvinner. Masser av unger!

 

Meldte meg etter hvert inn i de forskjellige organisasjonene og gruppene (på facebook), for å finne ut hvilken som passet best for meg.

Oppdaget da raskt at den største av dem har ganske mange medlemmer som er helt virkelighetsfjerne og som prater som om at det var så fritt og romantisk å være reisende. Ja det er ikke måte på for et fantastisk liv de hadde, fri som fuglen.

 

Greit å være stolt over det, og jeg er. Ja jeg føler meg faktisk litt eksotisk med tanke på mine forfedre. 😊

 

Men etter som jeg lærte mer og mer, var det ikke mye positive ting igjen når det gjaldt livet til mine Reisende slektninger og forfedre. Det var jo nærmest fra Hånd til Munn mange ganger.

Takk og lov for at mine endelig slo seg til ro.

 

hilsen

Stolt Tater-Jævel.

😉

 

Kai

 

 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm, ser i ettertid at denne posten kanskje skulle vært skrevet i Kai Ståles tråd med spørsmål om Palm-navnet, men siden emnet er det samme, så skader det vel ikke at andre også får litt åndelig påfyll, ja for det er vel det det er?? 😅

 

Det er vel de reisende i utkanten av slekta som har vært den største kilden til materiale i min slektsgransking. Det er vel kanskje synd å si det, men tingbøkene har vært en fantastisk interessant kilde til personopplysninger. Jeg føler dyp respekt for de som måtte tåle et liv, hundset av både øvrighet og 'vanlig' folk. Og selv om de reisende oftest måtte gjennomgå et hardt liv, så er det jo for oss idag mye mere spennende - og noen ganger ganske underholdende - å lese om deres bravader, enn å registrere at en annen stakkar som var en husmann som kanskje bare var nevnt i kirkeboka et par ganger i livet.

 

Her er en kjempetråd:

https://forum.arkivverket.no/topic/103472-17722-reisende-slekta-palm-i-norge-rosenberg-børresen-hartman/

 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Resandefolket

 

http://www.genealogia.fi/nimet/nimi86s.htm (om bl.a. Palm)

 

Store norske leksikon Ordforklaringer Norske ord og uttrykk - Omstreifere
Omstreifere, eldre betegnelse på omvandrende folk uten fast bosted. Andre betegnelser er landstrykere og løsgjengere. Omstreifere er tradisjonelt blitt svært negativt vurdert av myndighetene, og fra omkring år 1500 ble omstreiferi direkte kriminalisert. I tukthusforordningen av 1741 ble løsgjengeri angitt som en av hovedgrunnene til tukthusinnsettelse. Tatere (romanifolk) ble ofte sidestilt med omstreifere, og fra omkring århundreskiftet 1800/1900 var omstreifere norske myndigheters betegnelse på romanifolket. Betegnelsen ble brukt i lovverket og i alle offentlige dokumenter.
Minken, Anne. (2013, 3. oktober). Omstreifere. I Store norske leksikon. Hentet 16. oktober 2017 fra https://snl.no/omstreifere.

 

Eilert Sundts bøker:

http://www.rhd.uit.no/sundt/sundt.html

Eilert Sundt navneoversikt transkribert
http://j-mydland.net/Sundt_1865.htm

 

Innlegg av Lindis Rokstad 
https://forum.arkivverket.no/topic/193018-min-omstreifer-slekt/

 

 

Bok: DE BÅTREISENDE PÅ VESTLANDET –romanifolket som reiste sjøveien
Grethe Paulsen Vie
 

Og et sidespor i egen slekt:

https://www.smp.no/kultur/i/zr0OLv/stodderkongen-pa-sunnmore

 

navneliste-finske-zigenarslekt.htm

Endret av Olaf Larsen
  • Liker 1
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.