Gå til innhold
Arkivverket

Henrik Høyer - Lege i Bergen 1593-1615. Etterkommere?


Thomas Vehus
 Del

Recommended Posts

Henrik Høyer er en meget kjent person i den norske historien, jeg antok at de som måtte vite noe om ham også visste at han hadde vært gift to ganger:

 

1. med en datter av Biskop Anders Foss

2. med Tyri Anfinnsdatter Soop

 

Så for å nok en gang presisere: Hadde han etterkommere og er det evt. noen som har opplysninger om disse?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er hva jeg har om Henrik Høyer, men jeg kjenner ikke til om han etterlot seg barn:

 

I Bergen slo den tyske legen Henrik Høyer seg ned i 1593, som den første legen vi kjenner navnet på i Norge.  Høyer var svært interessert i planter og hadde god kontakt med Carolus Clusius, mannen som hentet de første tulipanløkene til Holland tre år tidligere. I Leiden er deler av korrespondansen mellom Clusius og Høyer oppbevart. Derfor vet vi at Høyer hadde med seg  en rekke løker og knoller hjem til Bergen høsten 1596. Og våren 1597 blomstret tulipaner for første gang i Norge. Opprinnelig kommer tulipaner fra Tyrkia og Iran.

Henrik Høyer ble født i Stralsund. Han giftet seg med Tyri Anfinnsdatter Soop, datter av Anfinn Anderssøn Soop. Henrik Høyer var Medicus i Bergen den 24 februar 1599. Han døde før 1624 i Bergen, Hordaland

I Bergen like før 1599 var det allerede to praktiserende leger. Den ene kjenner vi ikke navnet på. Den andre, tyskeren Henrik Høyer,  kom fra Stralsund sommeren 1593 for å bosette seg som lege i byen: " Henricus Hoierus aff gudtz Naades hielp haffuer hiolpett mange thil deris Sundhedt igienn "

Det er blitt sagt at Henrik Høyer 2. gang ble gift med en datter av biskop Anders Foss i Bergen. Dette er feil. Dorothea Andersdatter Foss ble gift med Villads Nielsen Adamius som, fra 1603, var den første offentlige legen i Bergen. Villads Nielsen var imidlertid ikke den første legen i Norge som fikk offentlig støtte. Allerede i 1599 hadde en annen lege i Bergen, Henrik Høyer, fått et kanoni.

 

Ble senere ombudsmann for det veldige Rosenkrantzgodset (Kilde?)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ingen barn med Tyri, hennes arv tilfaldt søstersønnen. Høyer døde først, Tyri var en tid forvalter for Rosenkrantzgodset, det kan man se av hennes segl (vase med blomster).

Endret av Kjell Olsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.