Gå til innhold
Arkivverket

Sjømannsruller


Kåre Kjøllesdal
 Del

Recommended Posts

Har Statsarkivet kopi av sjømannsrullene til følgende to sjømenn:

1. Hans Andreas Mathisen Hansen - født i Lyngdal, Vest-Agder 29. juli 1880

2. Abraham Tobias Mathisen Hansen - født i Lyngdal, Vest-Agder 15. april 1882

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi oppbevarer de originale sjømannsrullene for hele Agder-kysten. Sjømenn som var bosatt i Lyngdal, er normalt registrert i rullene for Farsund distrikt. Rullene er digitalisert og ligger på Digitalarkivet.

http://digitalarkivet.arkivverket.no/finn_kilde?s=&fra=&til=&ka%5B%5D=5&kt%5B%5D=RULL&kt%5B%5D=ELRU&kt%5B%5D=HORU&kt%5B%5D=ANRU&kt%5B%5D=M%C3%98RU&kt%5B%5D=SKRU&kt%5B%5D=MARU&kt%5B%5D=UTRU&kt%5B%5D=UNRU&kt%5B%5D=EKRU&kt%5B%5D=DIRU&kt%5B%5D=RERU&kt%5B%5D=MIRU&kt%5B%5D=NAVY&kt%5B%5D=LERU&k%5B%5D=1003

 

Der finner du også navneregistre. Hvis du ikke finner de to mennene der, så står de kanskje i rullene for et annet distrikt hvis de hadde flyttet fra Lyngdal.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppfølgingsspørsmål til Statsarkivet:

 

Takk for svar. Jeg har gjennomgått rullene i ovenstående link, og etter hva jeg kan se går innføringene frem til ca 1890. Ovenstående to sjømenn fikk hyre mellom 1895 og 1899. Hvor finnes sjømannsrullene for disse årene?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lenken ovenfor viser til 19 ulike protokoller (registre og ruller) for Farsund. De dekker tida fram til 1930. Vi har ikke flere navneregistre å by på.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar. Jeg har ikke tidligere lagt merke til anmerkningen som er lagt inn på konfirmasjonslisten til de to brødrene. De besøkte begge Lyngdal år 1900 i forbindelse med at deres mor var alvorlig syk, og de dro begge til NYC i april 1900. De ble også værende i henholdsvis Canada og USA, hvor de senere fikk statsborgerskap.

 

De forlot imidlertid begge Lyngdal flere år tidligere som påmønstret som sjømenn på norske skip, Hans rundt 1895/96 og Abraham rundt 1898. De skulle vel dermed være innført i de norske sjømannsrullene?

Endret av Kåre K
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen av dem som emigrerte, tok hyre f.eks. på et fartøy til England og så derfra på et annet fartøy til USA for å finansiere reisa, og uten å bli innrullert som yrkesutøvende sjømann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk til Statsarkivet for svar. Jeg har ikke funnet brødrene i rullene. Forklaringen til Statsarkivet synes plausibel. Dette understøttes også av at etterkommerne i USA har fått fortalt at en av brødrene var byssegutt ombord og at han "rømte" fra skipet da det kom til NYC.

Endret av Kåre K
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.