Gå til innhold
Arkivverket
Thor Ingvart Karlsen

Lekamøya

Recommended Posts

Thor Ingvart Karlsen

Nylig leste jeg om "sagnet om Lekamøya". Det fikk meg til å tenke på min oldemor som vokste opp på Leka. Hunarrow-10x10.png kom til Lofoten omkring 1855. Og jeg har fundert på grunnen til at hun kom til Lofoten.

Jeg vokste opp i et fiskevær i Lofoten, og på midten av 1940-tallet kom det mange kjekke og pene jenter fra Leka som hadde ymse jobber under lofotfisket, og noenarrow-10x10.png fantarrow-10x10.png sin livsledsager i fiskeværet. 

Og nå lurer jeg på om det er historiebøker eller personerarrow-10x10.png i kommunen som kunne fortelle om det i tidligere tider også var vanlig at jenter fra Leka reiste til Lofoten under lofotfisket.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ørjan Kvaløy

Menn fra Leka har rodd lofotfiske i mange, mange generasjoner. Min oldefar hadde tilhold i rorbu i Steine. Ifølge min farfar (som var i Lofoten noen sesonger først på 1930-tallet) var det en holme utenfor Steine de kalte "Lekværingsholmen" hvor alle lekværingene hadde tilhold. Det var flaks for dem, for under det store snøraset i Steine i 1906, slapp de uskadet unna. Flere av fiskerne fra Leka var med på å redde folk inne på fastlandet. Om det var vanlig at kvinner ble med nordover, skal jeg ikke svare bastant på. Jeg tror ikke det var så veldig vanlig i eldre tider, men jeg har hørt at det forekom. Flere menn fra Leka kom også hjem med forlovede fra Lofoten. Det var i alle fall en sterk forbindelse, kan man si. 

 

Ørjan

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.