Gå til innhold
Arkivverket
Marit Monsen Bolset

Bertelsen-slekten i Lofoten

Recommended Posts

Marit Monsen Bolset

Jeg prøver å få en oversikt over Bertelsen-folket fra Lofoten. Flere av dem bodde på Nesland/Næsland, Flakstad. Ved folketellingen i 1801 bodde Johannes/Johanis Bertelsen med sin kone og barn, samt Christen Bertelsen med sin familie på samme gården. Var de brødre - og hadde de flere søsken?

Jeg søker spesielt svar om Else Bertelsdatter kan ha vært deres søster. Hun gifter seg i Flakstad kirke med Anders Olsen 9 august i 1805. Hun er da enke. (Jeg har ikke klart i finne ut hvem som var hennes 1. ektemann). Den samme Anders Olsen finner jeg på gården Næsland sammen med Johannes og Christen Bertelsen ved FT i 1801. Han bor der også med sine foreldre. Else er ved den samme folketellingen å finne som tjenesteenke i prestegården på Flakstad. I 1804 er Else fadder til Johannes/Johanis sinn sønn Lars Christian.

Else og Anders får barn(a) Elisabeth i 1806. Hun døde i 1807, samme år som en ny Elisabeth blir født og døpt. Som faddere finner jeg både Johanis og Christen, men også en Peder Bertelsen i disse 2 dåpene. De er faddere for hverandres barn, så noe slektskap tror jeg det må være. Hvem som er Bertelsen-gutta sin far vet jeg ikke, men regner det som sansynlig at han må het Bertel :)

 

Jeg vil bli svært takknemlig om noen kan hjelpe meg med å sortere ut slektsforholdene i Bertelsen familien!

 

Mvh Marit 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Svein-Tore Andersen

Det er fint å gi linker til det du har funnet , men jeg fant henne i 1801
http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01058482000307
 
Her er jo brødrene i 1801
http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/bosted_land/bf01058482000103
 
Det er ikke lett å lete i kirkebøker fra før 1800-tallet og når jeg ser rundt 1805 så ser det ikke enkelt ut å tyde.
Brødrene er jo gamle i 1801 så det vil være dårlig med kilder før det, så å finne deres far er vanskelig siden kirkebøkene bare begynner i 1792
 
Det ser ut som Else er fadder flere ganger
http://digitalarkivet.arkivverket.no/kb/sok/dp/16702?fornavn=else&etternavn=bert*&kjonn=&stilling_stand=&bosted=&fodested=&fodselsdato=&fodselsaar=&alder=&ekte_uekte=&gift=&type=Søk<%2FSPAN><%2FSPAN>&hendelsesdato=&hendelsesaar=&stadfestet=&sted=&melding=&sogn_kirke=&merknader=
 
Her gifter Else Catrin seg med Anders

http://digitalarkivet.arkivverket.no/kb/vi/person/pv00000001038977

Jeg finner ikke data når hun dør.

Nå er det antagelser men det er vel stor sannsynlighet for at de 3 er søsken. Man var jo trofast mot å bruke farens navn som etternavn.
Siden de bor i samme hus i 1801 så er vel sannsynligheten nesten 100 %
 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Marit Monsen Bolset

Tusen takk Rolf Sverre - dette var til god hjelp! Jeg har vært usikker på om de var innvandret fra Danmark, men nå ser det ut som de faktisk har bodd i Lofoten i flere generasjoner før Else, Johannes og Christen (og kanskje flere søsken). Ved å gå gjennom de digitaliserte kirkebøkene for Flakstad, fant jeg ut at Else Bertelsdatter døde 11.04.1857. 

Mvh Marit.  :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.