Gå til innhold
Arkivverket

Bendix Michelsen født ca.1611, bodde på Kyvik, Stord fra ca.1648. Gift med Anne Andersdatter, d.1668


Svein O. Tislevoll
 Del

Recommended Posts

Bendix Michelsen født ca.1611, bodde på Kyvik, Stord fra ca.1648. Gift med Anne Andersdatter. Hun døde på Kyvik ca.24. november 1668, skifte etter henne 24. april 1669. Hun var først gift med Peder ........, og hadde med han en sønn; Peder Pedersen, som bodde i Suldal (tror det er samme som Peder Pedersen Rose, f.ca.1615. Han var sogneprest i Suldal 1652-1654. Skal være død ca.1654. G.m. Eline Rasmusdatter, død ca.1655.

Peder Rose og Eline hadde barna: Kirsten Pedersdatter, Anniche Pedersdatter, og Anders Pedersen. Anders var "Sogneprest udi Schaane". Tror Bendix fremdeles bodde på Kyvik på den tida skiftet etter kona var.

 

Noen som vet noe om foreldrene til Anne Andersdatter eller foreldrene til Bendix? Noen barn etter Bendix og Anna var det vel ikke, for disse hadde vel vært nevnt i skiftet fra 1669, men kanskje Bendix hadde barn fra tidligere ekteskap?

 

Den Bendt Michelsen som bodde i Sønstebø på Bømlo, tror jeg var en annen person, han er nevnt der i 1664, og på den tida bodde vel Bendix på Kyvik. Var samme diskusjon på det gamle forumet, men på den tida var ikke skiftet etter Anna funnet.

 

Skiftet etter Anne Andersdatter Kyuig begynner på side 85b-86a Skifteprotokoll Aa 1a, 1668-1669 Sunnhordland Sorenskriveri. Begynner midt på sida der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den Bendt Michelsen som bodde i Sønstebø på Bømlo, tror jeg var en annen person, han er nevnt der i 1664, og på den tida bodde vel Bendix på Kyvik. Var samme diskusjon på det gamle forumet, men på den tida var ikke skiftet etter Anna funnet.

 

 

Han hadde bl.a. en datter Janikke som døde 77 år gammel i 1730 altså født ca 1653

Kildeinformasjon: Hordaland fylke, Finnås, Ministerialbok nr. A 1 (1718-1744), Kronologisk liste 1730, side 105.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=8817&idx_id=8817&uid=ny&idx_side=-108

 

"Din" Anna skulle vel da ha vært moren...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for innlegga, Åsbjørg. Kjekt med litt hjelp, når det er vanskelige slekter.

 

ja, det er rett at Anne Andersdatter skulle ha vært mor til Janicke, for hun var gift med Bendix Michelsen Kyvik i 1652 eller før (kilde: tingbok for Sunnhordland 1652, der disse er nevnt sammen).

 

Flere andre barn til Bendt Michelsen i Bakholmen: Hans (ca.1650- 1698), Lars f.ca.1671, Anna Cathrine, f. ca.1657 (kilde: Bømlo Bygdebok Bind I). Dette kan vel bevise at Bendix på Kyvik, og Bendt på Sønstebø var to forskjellige personer, hvis han ikke har fått alle disse barna utenfor ekteskapet, men da hadde det vel blitt straff, og hans kone hadde vel ikke gått med på det.

 

 

Gikk gjennom skattematrikkelen fra 1647 nå, og der var Bendix på Kyvik, han brukte gården, og betalte 5 1/2 rdl. Så da var han der tidligere enn det som står i bygdeboken for Stord (der det står mange rare ting).

Endret av Svein O. Tislevoll
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fant dette i dag: Utskrivningspenger Sunnhordland 1646 (også skyssferdspenger og fornautpenger) Kivigen Bendix ÿ Löber Smør, ÿ Hûder. Så han var der altså enda ett år tidligere.

Utskrivningspenger var vel til soldater, og skyssferdspenger til folk som skulle på reise, men hva gikk fornautpenger til?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.