Gå til innhold
Arkivverket

Ny programvare for skanna tinglysingsmateriale og eiendomssøk - OPPDATERT 12/3-2015


Kristian Hunskaar (Arkivverket)
 Del

Recommended Posts

I dag 5. mars 2015 har vi gleden av å presentere våre nye visningsprogramvarer for skanna arkivmateriale, som er tilgjengelige på https://media.digitalarkivet.no/

 

Denne tråden er en informasjonstråd om programvaren for skanna tinglysingsmateriale og eiendomssøk. Tråden er sperret for innlegg fra andre enn administratorer. Vi ber om at spørsmål, feilmeldinger og andre tilbakemeldinger postes i Forum for betatesting.

 

Programvaren inneholder så langt tinglysingsarkiver fra Statsarkivet i Oslo, Statsarkivet i Hamar, Statsarkivet i Kongsberg og Statsarkivet i Tromsø. For de tre sistnevnte statsarkivene er inntil videre bare sorenskriveriene tilgjengelige. Tinglysingsarkivene i de øvrige statsarkivene vil bli tilgjengelige etter hvert som vi oppgraderer våre metadata. Vi arbeider for øyeblikket med Statsarkivet i Kristiansand.

 

Programvaren har følgende innganger:

  • Eiendomssøk i Gammel grunnbok. Denne inngangen er markert med hengelås og er dessverre kun tilgjengelig for saksbehandlere i Arkivverket og Kartverket (Tinglysingen) gjennom pålogging. Årsaken er at inngangen gir adgang til skanna grunnboksblader der det forekommer fødselsnumre, noe vi ikke har anledning til å legge ut på Internett.
  • Eiendomssøk i panteregistre. Denne inngangen tilsvarer inngangen eiendom i den gamle visningsprogramvaren. Sammenliknet med det gamle visningsprogrammet mener vi at søkemulighetene og trefflista er vesentlig forbedret. Datagrunnlaget har blitt bearbeidet og forbedret, men her har det vært mange feil, og vi har ingen illusjoner om at vi klart å luke ut alle ennå.
  • Bla i panteregistre. Denne inngangen tilsvarer inngangen panteregister i den gamle visningsprogramvaren. Søket har blitt forenklet, men samtidig forbedret (tror vi) ved at det er mulig å søke på kommuner (1947-kommuner). Dermed er man ikke avhengig av å kjenne til hvordan grensene mellom sorenskriveriene og byfogdembetene har endret seg gjennom tidene. Trefflista er også forbedret; her vises flere detaljer om innholdet i hvert panteregister, slik at det er enklere å ta stilling til hvilket panteregister man skal slå opp i.
  • Bla i pantebøker. Denne innganen tilsvarer inngangen pantebok i den gamle visningsprogramvaren og har tilsvarende forbedringer som inngangen bla i panteregistre.

Fra trefflistene kan man klikke seg inn i selve bildevisninga (lenkene heter realregisterside, register, første side og innhold). Kort om dette skjermbildet:

  • Øverst til høyre i det skanna bildet ligger en knapperad med forskjellig funksjonalitet. Med "øyet" til venstre kan den minimeres. Med piltastene kan man bla framover og bakover i kilden. Med pluss og minus kan man forstørre og forminske bildet som man ønsker (de gamle prosentvalgene er ikke videreført), og med krysset tilbakestiller man bildestørrelsen til utgangspunktet. Til høyre for krysset er det en knapp for fullskjermvisning. Helt til høyre finner man brukerinnstillinger som gjør at man kan huske bildestørrelse og bildeutsnitt når man blar, skjule oversiktskartet og vise "eksperimentell funksjonalitet". Visning av "eksperimentell funksjonalitet" innebærer to ekstra valg i knapperaden, nemlig rotasjon av bildet og invertering av fargene.
  • Nederst til høyre i det skanna bildet ligger oversiktskartet, som viser hvilket utsnitt av bildet man ser. Man kan flytte utsnittet ved å dra det rundt i oversiktskartet. Man kan også dra seg rundt i selve bildet.
  • Til venstre over bildet er det to bokser som viser henholdsvis sidetallet og bildenummeret til bildet som vises. Her kan man enkelt velge et annet sidetall eller et annet bildenummer ved å skrive i et av feltene og trykke enter på tastaturet. Det er en korresponderende boks til høyre over bildet som viser det totale antallet bilder i kilden. Over denne er det en knapp "nytt søk" som leder tilbake til startsida for skanna arkivmateriale.
  • Mellom boksen for bildenummeret og boksen for det totale antallet bilder er det en "slider" som gjør det mulig raskt å bla seg framover og bakover så mange bilder man måtte ønske. Slideren erstatter de mindre fleksible funksjonene for å bla 5 eller 20 sider ad gangen.
  • Over slideren finnes kildereferanse, ytterligere informasjon/merknader og lenker. Med hensyn til lenker er det litt annerledes enn tidligere. Valgene er permanent bilde-ID (bildets filnavn), permanent bildelenke (som før) og brukslenke for sidevisning (erstatter permanent sidelenke). De gamle permanente sidelenkene vil bli omdirigert. Fordelen med brukslenke for sidevisning er at vi kan endre rekkefølgen på bildene eller flytte bilder til andre kilder, uten at lenka endrer seg.
  • Øverst til høyre er det lenker til arkivverket.no, digitalarkivet.no og Digitalarkivets forum, samt mulighet til å velge engelskspråklig versjon. Bak symbolet aller lengst til høyre ligger en hjelpmeny (over hurtigtaster), en tilbakemeldingsfunksjon (se nedenfor) og innloggingsmulighet (se nedenfor).

Tilbakemeldingsfunksjonen er tenkt brukt til meldinger om enkeltstående tekniske feil og enkeltstående feil i metadata osv. Spørsmål, ris og ros, og meldinger som flere brukere kan ha interesse av, bør postes i Forum for betatesting, som nevnt innledningsvis.

 

Man kan logge seg på (jf. den nevnte innloggingsmuligheten) med brukernavn og passord fra Digitalarkivets forum. For saksbehandlere i Arkivverket gir dette mulighet til å bruke sperrede bilder, men for vanlige brukere gir innlogging mulighet til å generere PDF-filer. Funksjonaliteten dukker opp som et ekstra valg i knapperaden. Man kan velge fritt hvilke bilder man vil ha med i en PDF; ett eller flere enkeltstående bilder og/eller et intervall av bilder. For pantebøker indeksert på dagboknummer kan man enkelt legge til alle bilder med samme dagboknummer. Programvaren for generering av PDF-filer er en separat programvare som foreløpig mangler mulighet for å splitte oppslag i to (tilsvarende PDF-2 i den gamle programvaren. Dette vil komme etter hvert.

 

Vi håper at våre brukere vil prøve ut den nye programvaren og gi oss tilbakemeldinger!

 

Den gamle programvaren vil ikke bli vedlikeholdt, og på sikt vil den bli fjernet. Det er imidlertid ikke aktuelt før den nye programvaren er 100 % ferdig og alt innhold er tilgjengelig med oppgraderte metadata i den nye programvaren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

I går ettermiddag ble det lagt en ei oppdatering av programvaren, og med dette skal vi ha fulgt opp de fleste av ønskene som har kommet så langt. Vi ønsker fortsatt tilbakemeldinger!

 

Søk og treffliste

 

  • Antall treff pr side er økt fra 20 til 50.

 

Visningsprogram

 

  • Kildeinformasjonen til høyre for trefflista og under «i»-knappen er utvidet med fylke, arkivreferanse og lenke til Arkivportalen.
  • Arkivreferansen er sløyfet i kildereferansen.
  • Under brukerinnstillinger er det nå separate checkbokser for «husk zoom» og «husk posisjon».
  • Husk zoom ved zooming med nummertastene 1-4.
  • Reset zoom og posisjon med «0» i stedet for «Esc».
  • Hjelp-menyen er tatt ut av brukermenyen og har fått et eget punkt «?» i øvre høyre hjørne.
  • Søkekriterier lagres (knyttet til nettleserfane), slik at man kan gå tilbake til trefflista.
  • Piltastene kan benyttes til å panorere, uten at man trenger å klikke på bildet først.
  • «PageUp» og «PageDown» scroller én vindushøyde opp eller ned, i stedet for å scrolle helt opp eller ned.
  • På mobile enheter kan man skru av fullskjerm.
  • På mobile enheter plasseres verktøylinja riktig når enheten vris 90 grader.

 

PDF-hefte (utskriftsfunksjon)

 

  • Knappen for PDF-hefte vises i verktøylinja også hvis man ikke er innlogget.
  • Mulig å splitte bilder i to og fordele på to sider (tilsvarer gammel PDF-2).
  • Mulig å velge bort tittelside og innholdstabell fra PDF-heftet.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.