Gå til innhold
Arkivverket
Rolf A. Sørensen

Opplysninger rundt fanger under andre verdenskrig. Innsyn i kildemateriale?

Recommended Posts

Rolf A. Sørensen

Hei,

 

Er det mulig å få innsyn i dokumenter angående personer arrestert under andre verdenskrig og fengslet i Kristiansand? Vedkommene jeg er interessert i ble videresendt til Grini.

Jeg ville vært veldig interessert i bevarte dokumenter fra denne perioden hvis de fortsatt finnes og om de vil kunne gi mer informasjon rundt omstendighetene.

 

Hvordan kan man i så fall gå videre med dette?

 

Mange takk!

Rolf

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Statsarkivet i Kristiansand

Vi har ikke noe dokumentarkiv vedrørende nordmenn som ble arrestert av politiske grunner under krigen. Det som vi har, er fangeprotokollene i arkivet for Kristiansand kretsfengsel. Der står det når vedkommende ble satt inn og slapp ut, eventuelt videresendt til ”Arkivet” eller Grini. Disse opplysningene er gjengitt i publiserte fangeleksika.

 

Opplysningene som du etterspør, vil man av og til finne i landssviksakene mot de personene som for eksempel anga, avhørte eller torturerte den arresterte. Men da må du vite navnet til den landssviktiltalte og henvende deg til Riksarkivet. I landssviksaken kan det ligge avhør av tiltalte, av den som led og av vitner.

 

Når noen ble arrestert av politiske grunner etter ordre fra okkupanten, f.eks. det tyske sikkerhetspolitiet, så kan det hende at tyskerne noterte opplysninger om den arresterte. Men Gestapo i Kristiansand brente arkivene sine straks frigjøringen kom.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.