Gå til innhold
Arkivverket
Terje E Skrolsvik

BT idag : Prestedatter hisset sønn til drap

Recommended Posts

Terje E Skrolsvik

Leser alltid Marianne Herfindal Johannessens fortellinger fra Bergen med omegn.

Idag var det om Barbara (Johan) Fredriksdatter Tuchsen, f 1754 som datter av soknepresten i Fjaler, Johan Fredrik Tuchsen. Jeg skal ikke ta historien her. Den bør dere lese selv da den handler om "svigermor".   Det er alltid kjekt å se om noe passer inn i egen database. Det gjorde det denne gangen. Sognepresten var i min base og slekten kan følges tilbake til PetAne i Bergen i hennes første ekteskap med Cornelius Olsen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Tore S. Falch

Dette drapet er omtalt i en tråd i det gamle debattforumet - se innlegg 20 og utover i denne tråden: Tuchsen/Tuxen.

 

Bjørn Davidsen har skrevet om drapet i Bergensposten nr 3/2006 (lenke).

 

I tillegg har statsarkivar på Kongsberg Nils Johan Stoa skrevet om det i sin bok "Kjødets lyst" der ett av kapitlene i boken handler om mordet på Simen Kristoffersen Aurvaag. Det var svogeren Johannes Klemetsen som holdt i kniven og utførte selve mordet, men det fremgår tydelig at det var den dreptes svigermor, prestedatteren og husmannsenken Barbra Susanne Tuchsen, som hadde fått sin sønn til å utføre den grusomme gjerningen - dommerne var sjokkert over ''den dybe Grad af moralsk Fordærvelse, hvormed det Moderhjerte maatte være befængt der kunne ville udsætte sin egen Søn for de Ulykker en saa grov Misgjærning medfører''. Johannes ble dømt til døden og halshugget i mai 1816. Barbra ble innsatt på tukthuset i Bergen der hun døde 9.mars 1820, 71 år gammel.

 

Og har man da ennå ikke fått nok av mord, henrettelser og elendighet, kan man lese om drapet i Torgrim Sørnes' bok "Ondskap - De henrettede i Norge 1815-1876".

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.