Gå til innhold
Arkivverket
Øyvind

Informasjon om reparering - Krigshistorie

Recommended Posts

Øyvind

Hei

 

Vi har en person i familien som har en interessant historie vi gjerne vil grave litt i. Historien sier at mannen bodde i Polen i tenårene sine under krigen, og var delaktig i undergrunnsbevegelsen. Etter at russerne rullet gjennom landet, kom hans språk-kunnskaper til nytte, og han var med russerne inn i Tyskland som tolk for en russisk Oberst.

 

Etter krigen var han en periode i en Amerikansk leir i Østerrike før han ble repatriert.

 

Hvor kan jeg starte å lete for å pussle sammen dokumentasjon til dette?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Odd Halvorsen

Det kommer litt an på hva som skjedde med ham videre. Kom han til Norge, kan det ligge enkelte opplysninger i "fremmedsaken", som enten kan være oppbevart i et statsarkiv eller i RIksarkivet. Noen ganger inneholder slike saksmapper mye om vedkommendes liv før ankomst til Norge. Andre ganger er det lite med opplysninger. Er det norsk fremmedsak, anbefaler vi en henvendelse til det statsarkiv som dekker distriktet han innvandret til, eller til Riksarkivet som har sentrale utlendingsmyndigheters arkiv.  Hvis han ikke kom til Norge, må vi vise til de aktuelle utenlandske arkiv, som selv må svare for situasjonen der. 

 

Vennlig hilsen

Odd Halvorsen, Statsarkivet i Oslo 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Øyvind

Det kommer litt an på hva som skjedde med ham videre. Kom han til Norge, kan det ligge enkelte opplysninger i "fremmedsaken", som enten kan være oppbevart i et statsarkiv eller i RIksarkivet. Noen ganger inneholder slike saksmapper mye om vedkommendes liv før ankomst til Norge. Andre ganger er det lite med opplysninger. Er det norsk fremmedsak, anbefaler vi en henvendelse til det statsarkiv som dekker distriktet han innvandret til, eller til Riksarkivet som har sentrale utlendingsmyndigheters arkiv. Hvis han ikke kom til Norge, må vi vise til de aktuelle utenlandske arkiv, som selv må svare for situasjonen der.

 

Vennlig hilsen

Odd Halvorsen, Statsarkivet i Oslo

Takk,

 

Det jeg glemte å nevne er at han var Norsk Statsborger både før og etter krigen. Hans familie jobbet for en Norsk bedrifts fabrikk i Polen.

 

Etter krigen kom han hjem med båt over Drammen, og utvandret senere til USA. Rundt 1980 kom han og kona tilbake til Norge igjen.

Vennlig Hilsen

Øyvind

Endret av Øyvind

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.